Hlavní obsah

Soud řeší odškodnění 32 miliónů pro muže, který neprávem seděl za znásilnění

– Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes začal projednávat žalobu čtyřicetiletého Jana Šafránka, který od státu žádá odškodnění zhruba 32 miliónů korun. Policie jej v roce 1992 obvinila ze znásilnění a vydírání, za což dostal od soudu roční trest. Později se ale kriminalistům podařilo najít skutečného viníka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Šafránek u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Článek

Trestní stíhání trvalo osmnáct let. Podle Šafránkova advokáta Petra Kočího musel žít s pověstí sexuálního delikventa, což se podepsalo na jeho osobním životě, pracovních možnostech a rodinných vztazích.

Kočí uvedl, že případ je výsledkem zcela viditelného selhání policie i soudů. V trestním spisu byl totiž údajně od začátku důkaz, který vyloučil vinu jeho klienta: znalecký posudek zdravotníka týkající se krevního rozboru. "Orgány činné v trestním řízení to ale ignorovaly stejně jako naprosto pasivní obhájce ex offo," uvedl právník.

Zničený život

Soudkyně Markéta Jirásková v pondělí vyslechla některé Šafránkovy příbuzné. Jeho sestra uvedla, že se pro svou naivitu v tehdy devatenácti letech stal snadnou kořistí pro policii. Problém byl také v tom, že se údajně pod nátlakem policie zprvu přiznal.

"Zničilo mu to život, pro spoustu lidí je kriminálníkem dodnes," řekla. Šafránek po propuštění z vězení nemohl sehnat práci a stáhl se do ústraní. Dodnes nezaložil rodinu a podle sestry přestal věřit lidem. "Chtěli jsme na vše zapomenout a udělat tlustou čáru, ale bylo to těžké. Lidé nás brali stále jako rodinu, co má doma toho grázla," dodala.

Rodina prý žila nejdřív v naději, že úřady mladíka osvobodí, následoval ale pravomocný rozsudek. Tehdy zapochybovali i příbuzní ze širší rodiny. "Komu jsme měli věřit, než se vyjevila pravda," ptala se soudu při emotivní výpovědi Šafránkova teta. Podle svých slov se po letech dozvěděla od kolegyň v práci, že se v jejím bydlišti pátrá po násilníkovi, který přepadává ženy. Případ jí nápadně připomínal Šafránkovu kauzu, proto se obrátila na tvůrce televizního pořadu, ve kterém se o případu referovalo. Ukázalo se, že hledaný má na svědomí i násilí z roku 1992.

Výše odškodného například podle Vašuta

Kočí podpořil výši žalované částky srovnáním s odškodněním, které dostávají umělci či politici za poškození pověsti. Zmínil například herce Marka Vašuta, kterému soudy přiznaly milión korun od bulvárního deníku za články o údajné promiskuitě a depresích. Šafránek podle Kočího čelil křivdě mnohem delší dobu a týkala se závažnějšího obvinění.

Stát již dříve zaplatil Šafránkovi 409 000 korun a později dalších 366 000. Soud částky vypočítal jako odškodnění za 291 dní ve vazbě a 75 dní ve výkonu trestu. Advokát nyní žádá pro klienta odškodnění 31,8 miliónu korun. Soudkyně odročila jednání na únor, kdy chce vyslechnout zbylé svědky.

Policie Šafránka vinila z toho, že na Chrudimsku donutil ženu k orálnímu a análnímu styku a vyhrožoval jí, že pokud to někomu oznámí, nakazí ji virem HIV, nebo ji zastřelí. Kriminalisté v roce 2006 vypátrali skutečného pachatele a další čtyři roky trvalo, než se Šafránkovi podařilo dosáhnout obnovy procesu a zproštění obžaloby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám