Hlavní obsah

Soud projednává fiktivní podvody s mákem za 1,8 miliardy korun

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze začal v úterý projednávat druhou větev kauzy obřích podvodů v případu fiktivních obchodů s mákem, kdy podle obžaloby vznikla škoda ve výši 1,8 miliardy korun. Čtyřem obžalovaným hrozí až deset let vězení. O nejvíc peněz přišla firma spojovaná s miliardářem Markem Čmejlou, část obžalovaných v minulosti stejným způsobem okradla i miliardáře Karla Komárka.

Článek

Na lavici obžalovaných usedli manželé  Marcela Stavjaníková a Josef Stavjaník obchodník v zemědělství Josef Pospíšil a advokát Jan Vrbenský.

Podle obžaloby manželé vymysleli plán na rychlé zbohatnutí v rámci obchodování s mákem. Spojili se s Josefem Pospíšilem, zemědělcem a obchodníkem s plodinami, který měl čističku na mák. Na výnosný obchod nalákali bohaté investory. Podařilo se jim přesvědčit dva miliardáře Karla Komárka z KKCG a Marka Čmejlu z Fynerdal Holdings a vylákali od nich několik miliard korun.

Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny. Podle obžaloby byl totiž objem slíbených obchodů vyšší, než je tuzemská produkce máku.

Obrali miliardáře

Obchody s mákem, které se uskutečňovaly v letech 2007 až 2010, byly prý z velké části fiktivní a obžalovaní k jejich vykazování používali falešné dodací listy a faktury. Investoři získávali část peněz zpět, aby podlehli zdání, že obchody dobře běží. Systém nakonec zkrachoval. Čmejlovi vznikla škoda 1,8 miliardy korun a Komárkovi 240 miliónů korun.

V kauze Komárka už rozhodl Nejvyšší soud. Stavjaníkovou odsoudil k osmi letům vězení, její muž vyvázl s podmínkou a Pospíšila soud poslal do vězení na pět let. Všichni dohromady navíc mají zaplatit poškozeným 150 miliónů korun.

V úterý se začal projednávat zbytek případu. Státní zástupkyně Dagmar Machová uvedla, že obžalovaní způsobili škodu společnostem, které jsou spojované se Čmejlou, především od firmy Fynerdal Holdings.

Klíčovou roli v systému měla společnost Ytrix, kterou vlastnila Stavjaníková. Tato firma měla skupovat a skladovat mák od tuzemských firem, které však řídili její manžel s Pospíšilem. Mák od nich pak měla nakupovat firma Popyseed Limited se sídlem v daňovém ráji na Maltě, přes ni do byznysu nalévala stamilióny společnost Fynerdale Holdings.

Peníze se nenašly

Policie podle státní zástupkyně Dagmar Máchové peníze zatím nenašla. "Žili velmi nákladním životem, měli drahá auta. Něco se někde utratilo a něco, se domnívám já, že by ještě mohlo být někde schované," řekla Máchová ČTK. Pospíšil, který má v kauze status spolupracujícího obviněného, později ve svědecké výpovědi zmínil, že Stavjaníkovi měli doma flotilu drahých aut a koupili si vrtulník.

Obžalovaná Stavjaníková vinu odmítla. Sice jednala s investory, aby jí dali peníze na mák, ale tyto zálohy pak podle svých slov posílala Pospíšilovi. Stavjaníková dále uvedla, že peníze z prodeje máku byly dostačující, aby pokryly zálohy a půjčky od investorů a dokonce jim zajistily zisk dvě miliardy, nicméně není jasné, kde nakonec miliardy skončily. Naznačila, že je zpronevěřil Pospíšil.

„Myslím si, že obchody s mákem existovaly, ale myslím si, že pan Pospíšil nebo někdo z jeho blízkých měl problém, a tak část peněz šla jinam. Nechci nechat vinu na sobě, proto to řeknu,“ uvedla Stavjaníková.

Ten ale důrazně odmítl, že by měl na obchody vliv. "Všechno bylo pevně diktované její rukou," řekl Pospíšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám