Hlavní obsah

Soud potvrdil bývalému hokejistovi Kuncemu za smrtelnou nehodu 3,5 roku vězení

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Soud v Olomouci potvrdil ve čtvrtek trest 3,5 roku vězení někdejšímu hokejovému reprezentantovi Německa Danieli Kuncemu (46) za smrtelnou nehodu z prosince 2017. Kunce tehdy v opilosti vrazil s mercedesem do sloupu, nehodu nepřežila jeho 28letá spolujezdkyně. Soud rovněž přiznal další odškodné, nyní pro švagra oběti nehody. Rozhodnutí je pravomocné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Daniel Kunce u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Kunceho nejdřív poslal do vězení loni 23. října Okresní soud v Olomouci, který mu také na šest let zakázal řízení auta. Tyto tresty včetně odškodného pro některé příbuzné v řádu milionů nyní potvrdil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, který k tomu přidal odškodné 192 tisíc pro švagra ženy, která nehodu nepřežila.

Návrh na odškodnění pro kmotřence poškozené u krajského soudu neprošel. Stejně dopadli i další příbuzní, kteří požadovali vyšší částky, než jim přiznal okresní soud. Neuspěl ani Kunce, který se naopak domáhal nižšího odškodnění.

„Kmotřenec měl v době neštěstí osm měsíců, a tak útrapy, které rodině vznikly, nemohl vnímat v pravém slova smyslu. Proto jsme jeho nárok zamítli. Švagra lze stejně jako rodiče a sourozence považovat za osobu blízkou, zvláště pak s ohledem na nadstandardní vztahy, které s poškozenou měl. Proto jsme mu odškodnění přiznali,“ vysvětlila soudkyně Lenka Konrádová s tím, že snížení částky u Kunceho nebylo na místě.

Soud také zamítl odvolání Kunceho, v němž se dožadoval snížení trestu.

Toho, co jsem způsobil, je mi líto. Vrátit to nelze. Musím s tím žít.
Daniel Kunce u soudu

Bývalý hokejista tak musí zaplatit příbuzným oběti odškodné v řádu několika milionů korun a také musí uhradit téměř dvoumilionovou škodu na autě. Zbývajícími částmi trestu se krajský soud nezabýval, neboť v této souvislosti chybělo odvolání státního zástupce.

Případem se krajský soud zabýval už podruhé. Poprvé zrušil původní verdikt okresního soudu, který Kunceho poslal za mříže na tři roky a osm měsíců, a to kvůli doplnění dokazování. Okresní soud poté zohlednil skutečnost, že poškozená usedla do auta, který řídil opilý Kunce, vědomě, a ubral hokejistovi z trestu dva měsíce. Ze stejného důvodu snížil o dvacet procent i odškodnění, které v prvním verdiktu přiznal příbuzným.

Tragická havárie se stala 8. prosince 2017 po půlnoci ve Wolkerově ulici v Olomouci. Kunce se tam řítil ve směru od Brna podle znalce rychlostí minimálně 111 kilometrů za hodinu. Přejížděl z levého do pravého pruhu a řízení nezvládl. Vyjel na chodník a narazil do sloupu. Spolujezdkyně utrpěla zranění, kterým na místě podlehla. [celá zpráva]

Vyvázl bez zranění

Bývalý hokejista měl v krvi 2,63 promile alkoholu. Jak sám už dříve vypověděl, před jízdou společně s poškozenou vypili 16 panáků Metaxy a on navíc ještě pět malých piv. Auto, v němž havaroval, si vypůjčil od kamaráda. Sám nehodu přežil bez újmy na zdraví. Měl jen lehkou tržnou ránu na čele. Na podrobnosti si nepamatoval. Probral se prý až na druhý den.

Kunce, který má trvalé bydliště v německém Krefeldu, je nyní v invalidním důchodu. K celému případu se doznal a vyjádřil nad svým jednáním lítost. „Toho, co jsem způsobil, je mi líto. Už jste to tady slyšeli několikrát. Vrátit to nelze. Musím s tím žít,“ zopakoval ve čtvrtek u krajského soudu.

Rodák ze Šumperka v České republice nastupoval mimo jiné v dresech Vítkovic a Olomouce. V mládí odešel do Německa, kde hrál v tamní reprezentaci a nejvyšší soutěž. Představil se také na šesti světových šampionátech a dvou olympiádách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám