Hlavní obsah

Soud potvrdil 17 let za vraždu ženy v herně ve Žďáru nad Sázavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vraždu ženy obsluhující v nelegální herně ve Žďáru nad Sázavou si třiačtyřicetiletý Martin Vosyka definitivně odpyká 17 let. Rozsudek brněnského krajského soudu v úterý potvrdil olomoucký vrchní soud. Zamítl tak odvolání obžalovaného, který svou vinu po celou dobu procesu popíral. Muž podle rozsudku loni v červnu obsluhu ubodal a utekl odtud s tržbou. Důvodem byly údajně jeho dluhy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný Martin Vosyka (archivní snímek)

Článek

Muži hrozilo 15 až 20 let, vraždu totiž spáchal kvůli majetkovému prospěchu. "Výše trestu je odůvodnitelná, nejde o nepřiměřeně přísný trest," uvedl předseda senátu Jiří Zouhar.

Podle obžaloby Vosyka třiapadesátileté ženě dvaceticentimetrovou čepelí zasadil do hrudníku a břicha nejméně tři rány, jimž na místě podlehla. Z herny odešel s tržbou 165 000 korun a zamaskovaný čepicí, tmavými brýlemi a silnou bundou, ve kterých prošel kolem bezpečnostních kamer na ulicích v okolí herny. Motivem pro vraždu byly podle obžaloby jeho dluhy až 2,5 milionu korun.

Proti obžalovanému svědčil nedopalek cigarety s Vosykovou DNA, stejně jako bankovka vložená jako poslední do automatu, na kterém obvykle hrával. Jako podpůrné důkazy posloužily záznamy z pouličních bezpečnostních kamer a posudek z oboru biomechaniky porovnávající Vosykův pohyb s postavou na záznamu.

Měl jsem dluhy a auto v zástavě, líčil soudu muž obžalovaný z vraždy servírky ve Žďáru

Krimi

Vosyka, který dosud nebyl stíhán, vinu popíral. Tvrdil, že v den vraždy v herně nebyl, naposled ji navštívil o den dřív. Podle jeho obhájce mohly být důkazy na místě činu nastraženy a se záznamy z kamer mohl někdo manipulovat.

"Obžalovaný si je vědom toho, že soud může dospět k rozhodnutí o vině i na základě nepřímých důkazů. Ale musí pro ně existovat jejich logické vysvětlení, což v tomto případě v rozhodnutí krajského soudu absentuje. Rozhodnutí stojí pouze na nepřímých důkazech," podotkl obhájce. Podotkl, že nepřímé důkazy jsou vyhodnoceny tak, aby byly ve prospěch obžaloby.

Policie dopadla podezřelého z vraždy ženy v nelegální herně

Krimi

Podle žalobce Jaroslava Kandráče jde naopak o opakování obhajoby, kterou vyvrátil již krajský soud. Obhajoba podle něj účelově manipuluje s důkazy a vytrhává je z kontextů. "Rozsudek je správný a trest je spravedlivý," uvedl žalobce. Stejného názoru byl nakonec i vrchní soud. Důkazy podle soudu jednoznačně svědčí o vině obžalovaného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám