Hlavní obsah

Soud potrestal policisty, po jejichž zásahu zemřel Vietnamec

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jak moc tvrdý může být zásah policie proti údajnému drogovému dealerovi? Na tuto otázku musel najít odpověď brněnský Krajský soud při posuzování akce trojice elitních brněnských policistů, kteří loni v lednu zasáhli v jednom z bytů Körnerově ulici proti pětačtyřicetiletému Vietnamci. Ten po akci zemřel. Soud nakonec policisty uznal vinnými.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Josef Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš čekají na verdikt soudu.

Článek

Velitel hlídky Josef Srnský tak půjde na 3,5 roku do vězení za ublížení na zdraví, František Jaroš a Jarmil Šimoník vyvázli s podmínkou za zneužití pravomoci veřejného činitele. Všichni policisté byli navíc potrestáni zákazem činnosti u ozbrojených složek. Soud potrestal 2,5 lety vězení i ženu ze sousedství Kateřinu Slavíčkovou.

„Policisté neadekvátně při zásahu vyhodnotili situaci a proti poškozenému zasáhli tak, že Srnský nařídil, aby si klekl a předpažil ruce, když nerozuměl, několikrát jej přes ruce udeřil obuškem se slovy: já tě naučím česky. Poté kopnul poškozeného pod žebra, protože nevydržel klečet a padal k zemi. Toho využila Slavíčková, která se zeptala, jestli si může taky kopnout a když nedostala zamítavou odpověď, několikrát poškozeného kopla do břicha, aniž by ji v tom policisté zabránili,“ řekla v odůvodnění soudkyně Jaroslava Bartošová.

Srnský podle verdiktu následně Vietnamce ještě nakopl a škrtil obuškem, aniž by jeho kolegové proti tomu nějak zasáhli.

Mohou za to drogy, řekla lékařka

Po převozu na služebnu se zadrženému Vietnamci udělalo špatně, přivolaná lékařka ale jeho problémy připsala na konto drogové závislosti a ponechala muže v cele. Tam se o několik hodin později zhroutil a ani rychlý lékařský zásah už mu život nezachránil. Podle znalců měl přeražená žebra, protrženou slezinu a vykrvácel.

Policisté shodně jako jeden muž u soudu tvrdili, že jsou nevinni a že postupovali zcela podle předpisů. „Nemohli jsme vědět, jestli nás nenapadne, proto jsme ho požádali, aby si klekl, protože z této pozice nemohl proti nám použít žádnou z věcí v bytě jako zbraň,“ shodně tvrdili policisté a rezolutně vyloučili jakékoli napadání ze strany sousedky Slavíčkové, kterému měli jen přihlížet.

Upozornili i na rozpory, které v případu podle nich jsou, jako že zemřelý muž byl prý drogový dealer, který měl u sebe v psaníčkách místo heroinu neškodnou látku a mohl ho tak v průběhu dne napadnout některý z nespojených narkomanů. Znalci totiž nedokázali upřesnit, kdy ke zranění sleziny došlo. Navíc klíčová svědkyně je podle obhajoby rozumově slabá.

„Zákrok nejhrubším způsobem překročil hranici zákona a postavil se i lidské existenci. Do bezbranných se nekope. Měli proti sobě člověka, který měl 160 centimetrů, vážil 48 kilogramů a nikoho nenapadal,“ upozornila Bartošová. Případem se ale bude zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci, všichni obžalovaní se totiž na místě odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám