Hlavní obsah

Soud po šesti letech osvobodil ženy obviněné z propagace neonacismu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po šesti letech projednávání v pátek zprostil obžaloby Obvodní soud pro Prahu 2 šest žen obviněných z propagace neonacistického hnutí Resistance Women Unity (RWU). Ženy se měly podílet na organizaci akcí příznivců krajní pravice v letech 2007 až 2009, podle soudu se to ale neprokázalo nebo trestnost činů zanikla. Rozhodnutí je nepravomocné, lze se proti němu odvolat.

Foto: kub, Novinky

Obvodní soud pro Prahu 2

Článek

Obžaloba hovořila o akcích ve středních Čechách, například v Praze, Kutné Hoře, Kladně, ale i v Děčíně. Obviněné se měly podle spisu podílet na výrobě a distribuci například pozvánek. Získané prostředky pak údajně byly použity i k podpoře takzvaných Prisoners of War, což jsou uvěznění pravicoví extremisté. Obžaloba vinila ženy také z toho, že pořádaly dětské dny, kam chodili pravicoví extremisté a jejich potomci.

Podle soudkyně Ivy Fialové se u obžalovaných neprokázalo, že by se dopustily trestných činů, nebo skutky uváděné obžalobou nebyly trestné, případně trestnost činů zanikla.

Soudkyně uvedla, že hnutí bylo sice aktivní a obžalované se k němu hlásily, nijak se ale neradikalizovaly. „Od té doby také utekla strašná spousta času, ženy vedou spořádaný život, mají děti a pracují,” zdůvodnila Fialová použití paragrafu o zániku trestnosti činů.

Případ propagace neonacismu je opět u soudu, trvá už šest let

Krimi

Ženy se dříve k případu u soudu nevyjadřovaly nebo některé ve stručnosti obžalobu odmítaly, shromáždění byla podle nich povolená. Rovněž si stěžovaly na to, že se kauza vleče mnoho let.

Policie v minulosti o RWU uvedla, že ideově navazuje na obdobné ženské organizace hitlerovského Německa do roku 1945 s ideovým podtextem rasové výlučnosti árijských žen. Založena byla v roce 2007. Jejím cílem podle proklamací bylo posílení opozice vůči systému, který jde podle RWU „cíleně proti dlouhodobému přežití bílých rodin”. Některé členky RWU se angažovaly také v soudem zakázané extremistické Dělnické straně.

Stíhání neonacistů bylo po deseti letech zastaveno

Domácí

Případ souvisel s policejní razií z roku 2009 tehdejšího Útvaru proti organizovanému zločinu, která zasáhla do nejvyšších míst tuzemské krajní pravice. Ve vazbě tehdy kvůli podezření z propagace nacismu skončil například bývalý předseda pražské odnože Dělnické strany Patrik Vondrák, stíhán byl i zakladatel Národního odporu Filip Vávra.

Policie jim kladla za vinu například pořádání pochodů na uctění padlých příslušníků Hitlerovy SS nebo organizování neonacistických koncertů „bílé muziky“ s vyzdvihováním fašismu. Obžaloba ale po deseti letech skončila fiaskem, když letos v září středočeský krajský soud stíhání všech osmi hlavních aktérů kauzy pravomocně zastavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám