Hlavní obsah

Soud osvobodil policistu, který při honičce na Strakonické zastřelil ženu

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 5 ve čtvrtek osvobodil bývalého policistu Jiřího Tišlera, kterému obžaloba kladla za vinu, že během honičky na Strakonické ulici zastřelil ženu v autě. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo až šest let za mřížemi. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důležitým důkazem byl podle předsedkyně senátu Veroniky Cukertové zvukový záznam z policejního vozu. Z toho prý vyplývá, že policisté byli přesvědčeni o tom, že je řidič ve voze sám. Na záznamu policisté hlásí na operační středisko vše co o ukradeném vozidle zjistili, včetně informací o jeho posádce. "Soud musí zdůraznit, že záznamy byly pořizovány během celého incidentu, kdy policisté nemohli předpokládat, jak celá událost skončí," řekla Cukerová.

Podle státního zástupce Michala Muravského ale Tišler svým povinnostem nedostál. Podle něj spor není o tom, jestli Tišler ženu viděl, nebo ne, ale o tom, že expolicista neudělal vše pro to, aby zjistil situaci uvnitř vozidla. Podle Tišlera ale řádná kontrola auta nebyla možná, protože ji není možné provést během jízdy. Viditelnost v době incidentu byla prý navíc značně snížená. To potvrdili i svědci, které soud v minulosti předvolal.

Případ se odehrál v únoru 2012. Policejní hlídka chtěla zastavit kradené auto, jeho řidič ale před ní začal ujíždět. Následně naboural do policejního auta a chtěl najíždět na Tišlera. Ten po autě devětkrát vystřelil. „Mířil jsem na kola vozidla,“ vypověděl v lednu u soudu Tišler. Řidič ale pokračoval dále v ujíždění, přejel dokonce do protisměru vytížené Strakonické.

Řidič po několika stovkách metrů pronásledování z auta utekl, na sedadle auta ale zůstala mrtvá žena.

Inspekce případ znovu otevřela

Tišler tvrdil, že ani během předchozí souběžné jízdy kromě řidiče v autě nikoho neviděl. „Já jsem si byl jistý, že tam nikdo není, že je tam řidič sám. Proto jsem pálil jenom na pravou stranu vozidla,“ stál si za svým Tišler.

Podle vyšetřování ale policisté, především při souběžné jízdě mezi smíchovskými tunely, mohli vidět, pokud by „řádně zkontrolovali vnitřní prostory vozidla“, jede-li ve voze ještě někdo další. Ani Tišlerův kolega ale podle své výpovědi nikoho kromě řidiče v autě nepozoroval.

Řidiče policie dopadla po osmi dnech, za jízdu pod vlivem omamných látek dostal podmíněný trest.

Případ Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dvakrát odložila s tím, že Tišler se nedopustil žádné chyby. Matka usmrcené dívky s tím ale nesouhlasila a prostřednictvím svého advokáta podala stížnost k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které nechalo případ znovu prověřit. GIBS nakonec Tišlera loni obvinila. Ten mezitím odešel od policie k armádě.

Reklama

Související články

Chytili uprchlíka z honičky na Strakonické

Pražská zásahová jednotka ve čtvrtek po sedmé hodině večer zadržela hledaného Václava Hlinovského. Pětadvacetiletý mladík minulý týden ve středu uprchl od...

Výběr článků

Načítám