Hlavní obsah

Soud osvobodil muže obžalovaného z vraždy matky

Právo, hon
OSTRAVA

Bezmála jeden rok strávil ve vazbě Petr Bartek (34), který podle obžaloby loni v létě ve Frýdku-Místku otrávil svou 62letou matku Marii Bartkovou. Senát ostravského krajského soudu ho ale v úterý po nezvykle dlouhém rozmýšlení osvobodil. Důvodem je nedostatek důkazů.

Článek

Státní zástupce proti rozhodnutí soudu podal stížnost, a tak Bartek ještě ve vazební cele zůstane, než jeho zapeklitý případ posoudí Vrchní soud v Olomouci.

Marii Bartkovou našla v jejím bytě loni 31. července ráno její známá. Přivolaní lékaři pak o její život bojovali v nemocnici téměř dvě hodiny - marně. Příčinou úmrtí bylo stanoveno předávkování léky, které žena užívala na srdce, a problémy s vysokým tlakem.

Policie si pak na základě korunního svědectví přítelkyně Bartkové přišla pro 34letého Petra Bartka. "Viděla jsem, jak matce tlačí do úst tablety a křičí na ni, ať chcípne," vypověděla policistům žena, která byla u Bartkové den předtím na návštěvě. Policie navíc zjistila, že s matkou měl dlouhodobé spory včetně fyzických potyček. Tím ale podle úterního rozhodnutí soudu veškeré usvědčující důkazy proti Bartkovi končí.

Důkazy prý pro odsouzení za vraždu nestačí

"Účelem soudu není odsoudit obžalovaného za každou cenu. V případě jakýchkoliv pochybností musí soud postupovat ve prospěch obžalovaného," uvedl soudce Ivan Málek. Výpověď korunní svědkyně označil za jediný přímý důkaz, a tak podle něj nelze vyloučit, že se žena například pokusila spáchat sebevraždu.

"Jsem spokojen," reagoval obžalovaný, který vinu od počátku popíral. Státní zástupce Jaroslav Kandráč je však přesvědčen, že Bartek svoji matku skutečně otrávil. "Důkazy nebyly vyhodnoceny správně. Soud tvrdí, že jediným je výpověď svědkyně, těch důkazů je ale podle mne více. Jde například o dopis, psaný poškozenou, ve kterém tvrdí, že ji syn nutí polykat prášky," řekl Kandráč.

Reklama

Výběr článků

Načítám