Hlavní obsah

Soud opět zamítl žalobu Čauševićové kvůli diskriminaci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 7 i podruhé zamítl žalobu Marie Čauševićové kvůli diskriminaci pohlaví. Čauševićová žalovala firmu Pražskou teplárenskou za to, že ji před pěti lety nevybrala v konkurzu na post finanční ředitelky. I po pěti letech požadovala obsazení tohoto místa, omluvu v tisku a miliónové odškodné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marie Čauševićová

Článek

Podle soudu Čauševićová diskriminována nebyla. Soudce vzal v potaz také fakt, že představenstvo firmy při konkurzu v roce 2005 nevybralo vůbec žádného uchazeče, tedy ne pouze ji.

Právník Čauševićové již avizoval, že zvažuje odvolání k pražskému městskému soudu.

Kauza je zřejmě nejznámějším případem, kdy se soudy zabývaly údajnou diskriminací v práci kvůli pohlaví. Obvodní i městský soud již jednou stížnost zamítly, letos v listopadu však došlo ke zvratu, když Nejvyšší soud vrátil případ zpět k projednání a vše tedy začalo od začátku. Nejvyšší soud sice neshledal, že by se jednalo o diskriminaci, ale podle něj byla porušena zásada rovnosti.

V obnoveném řízení v listopadu vypovídala tehdejší předsedkyně představenstva Pražské teplárenské Alena Vitásková a svědčila jednoznačně ve prospěch Čauševićové, která jí v minulosti dělala poradkyni. Čauševićová podle ní v roce 2005 sice uspěla v konkurzu na post ekonomické ředitelky, ale kvůli pohlaví ji představenstvo firmy nakonec nevybralo.

Ženy měly ve firmě peklo, tvrdila svědkyně

Svého, již bývalého zaměstnavatele Vitásková před soudním senátem vůbec nešetřila.

„Zažila jsem tam peklo,“ podělila se i s vlastní špatnou zkušeností v pražské firmě, kterou vlastní město. „Ženy měly v Pražské teplárenské pozici oproti jiným firmám mnohem těžší,“ doplnila. Na adresu Čauševićové pak řekla: „Ona by na tu pozici nikdy vybrána nebyla. Musela by mít kalhoty a sako.“

Vitásková popsala, že když v roce 2005 náhle rezignoval tehdejší finanční ředitel, představenstvo chtělo někoho touto funkcí pověřit. Oslovilo jednoho zkušeného zaměstnance a také Čauševićovou. Muž návrh odmítl, ona jej prý bez připomínek přijala. Přesto ji ale nakonec představenstvo řízením ekonomického úseku nepověřilo a vypsalo výběrové řízení.

Čauševićová se do něj společně s dalšími třemi lidmi přihlásila, ale nikdo nebyl vybrán. Šéfové společnosti vyhlásili nový konkurz, do kterého se už původní uchazeči nemohli přihlásit. V něm pak zvítězil muž.

Zastáváme názor, že k diskriminaci žalobkyně nedošlo a dát jí post finanční ředitelky by bylo uznáním opaku. Místo je navíc dlouhodobě obsazeno.

Čauševićová požaduje po firmě miliónové odškodné, omluvu v tisku, a především dosazení do funkce, o kterou se v konkurzu před pěti lety ucházela. To žalovaná firma odmítá. „Zastáváme názor, že k diskriminaci žalobkyně nedošlo a dát jí post finanční ředitelky by bylo uznáním opaku. Místo je navíc dlouhodobě obsazeno,“ reagovala právnička firmy Marie Janšová.

Pražská teplárenská ústy svého mluvčího Martina Pavelky odmítá, že by ženy neměly ve firmě stejné postavení jako muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám