Hlavní obsah

Soud opět nepotvrdil nevinu exposlance ODS Doležala

Právo, Radim Vaculík

Odvolací pražský městský soud ani napotřetí nepotvrdil očištění někdejšího poslance ODS Vladimíra Doležala (43) podezřelého z korupce. Podle informací Práva letos v únoru v neveřejném jednání znovu zrušil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým byl Doležal loni v prosinci už potřetí zproštěn obžaloby z přijímání úplatku.

Článek

Právu to řekl v úterý šéf soudců v Praze 1 Libor Vávra s tím, že navíc městský soud v únorovém usnesení nařídil, aby už kauzu nedělal původní senát a dostal ji na starost někdo jiný. Případ dosud řešil místopředseda obvodního soudu Michal Vacek, podle rozvrhu práce jej nyní dostal na stůl přímo sám předseda Vávra.

Někdejší poslanec Doležal, který se svého mandátu právě kvůli podezření z korupce nakonec v lednu 2006 vzdal, tak bude muset projít už počtvrté hlavním líčením.

Důvod, proč byla kauza odebrána původnímu soudci, je podle informací Práva ten, že dle názoru odvolacího městského soudu Vacek opakovaně nerespektoval jeho dřívější závazné připomínky a neodstranil vytýkané nedostatky a pochybení.

Je mu to jedno

„Počítám, že dřív než koncem května to hlavní líčení nezačne. Musím vyzvat strany, aby se vyjádřily, které z důkazů jim stačí přečíst. Jinak bychom totiž po změně senátu museli všechny provést znovu,“ uvedl v úterý Vávra, který se specializuje na korupční trestné činy.

Sám Doležal, který je nyní v zahraničí, se o zrušení osvobozujícího verdiktu dověděl až včera od Práva, proto ho nijak nechtěl komentovat.

„Dobře jim tak. Mně je to ale úplně jedno,“ reagoval na informace, že odvolací soud nařídil změnu původního senátu, který jej předtím třikrát zprostil obžaloby. Nyní mu tedy znovu hrozí až pět let vězení.

Celý případ začal v listopadu 2004, kdy jeden podnikatel chtěl, aby vršovická radnice změnila své negativní rozhodnutí a prodloužila mu nájemní smlouvu na jeho autobazar.

Přes svého spolupracovníka se proto obrátil na tehdejšího poslance ODS Doležala, aby mu zprostředkoval jednání s členem rady městské části Praha 10 a zároveň předsedou komise územního rozvoje Vršovic Tomášem Hrdličkou (ODS).

Důkazem odposlechy

To se nakonec stalo, ale na následné schůzky se provozovatel bazaru, jemuž nakonec radnice smlouvu prodloužila až do roku 2009, vybavil nahrávacím zařízením, které dostal od policie. Z odposlechu pak údajně vyplynulo, že Doležal požadoval pro Hrdličku za změnu stanoviska 800 tisíc korun.

Tuto částku měl prý napsat na elektronický záznamník na schůzce s podnikatelovým spolupracovníkem.

Podle odposlechů podnikateli například říkal: „To já oťuknu, co za to hoši chtěj.“ Bývalý poslanec svoje výroky vysvětlil tím, že pouze sliboval zjistit, jaké podmínky radnice k prodloužení nájmu určuje.

Zatímco Hrdličku soudy podezření z korupce definitivně zbavily, Doležal bude muset k soudu znovu. Přestože obvodní soudce Vacek třikrát rozhodl, že „nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro nějž je obžalovaný stíhán“, a že chybí jakýkoli důkaz žádosti o úplatek, odvolací senát vedený místopředsedou městského soudu Bohuslavem Horkým má zřejmě jiný názor.

Obvodní soud podle únorového usnesení městských soudců opakovaně nehodnotil některé důkazy tak, jak měl, jedněm dával příliš velký význam a jiné zase naopak opomíjel.

Nelíbí se jim ani to, že větší část zprošťujícího verdiktu z loňského prosince je naprosto shodná s předchozími rozsudky v této kauze.

Reklama

Výběr článků

Načítám