Hlavní obsah

Soud odstranil vadu rozsudku v kauze Srba

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odvolací senát pražského vrchního soudu ve středu napravil chybu v rozsudku vyneseném loni 30. října v kauze přípravy nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Foto: Promo Aynsley Lister, foto: Chris hafer
Článek

 Předseda senátu Jiří Lněnička rozsudek doplnil o výrok zamítající odvolání českobudějovického žalobce Barnabáše Lišky proti rozsudku, který loni v březnu vynesl českobudějovický krajský soudce nad obžalovanými Karlem Srbou (8 let vězení), Evou Tomšovicovou (6 let), Michalem Novotným (6 let) a Petrem Volfem (4 roky) za přípravu nájemné vraždy novinářky. Liška se domáhal vyšších trestů.

Výrokem "zamítá se odvolání českobudějovického státního zástupce podaná v neprospěch odsouzených Karla Srby, Evy Tomšovicové, Michala Novotného a Petra Volfa jako nedůvodná" soudce Lněnička splnil pokyn nejvyššího soudu a vyhověl dovolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, která podal dovolání nejvyššímu soudu s odůvodněním, že se Lněnička dostatečně nevypořádal s odvoláním českobudějovického státního zástupce.

"Napadený rozsudek v rozporu se zákonem neobsahoval výroky, jimiž by bylo výslovně rozhodnuto o odvoláních státního zástupce podaných v neprospěch obviněných," uvedla Benešová.

Žalobce Liška se nyní může domáhat vyšších trestů pouze prostřednictvím dovolání nejvyššímu soudu, které musí podat do dvou měsíců. Nic však již nyní předsedovi tříčlennému senátu nejvyššího soudu Štefanu Škadrovi nebrání, aby se začal zabýval dovoláními odsouzených Srby, Tomšovicové, Novotného a Volfa, v nichž usilují o zrušení rozsudku nebo o nové soudní projednání věci.

"Naším cílem je spravedlnost. Náš mandant vraždu nezadal a je nevinen," řekl Právu Srbův obhájce Miroslav Kříženecký o důvodech dovolání nejvyššímu soudu. Upozornil, že policie až po vynesení rozsudku začala vyšetřovat majetkové poměry odsouzené Tomšovicové, která byla původně vyšetřována z přípravy čtyř vražd.

 "Policie vyšetřuje přístup slečny Tomšovicové ke kontům jiných subjektů a její podpisová práva. nebyla totiž nemajetná, jak jsme se loni doslechli při zdůvodnění rozsudku," poznamenal advokát.

Středečního jednání senátu vrchního soudu se neúčastnil odsouzený Volf, který jako jediný dosud nenastoupil výkon trestu. Srba, Tomšovicová a Novotný byli naopak k soudu dopraveni vězeňskou eskortou v poutech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám