Hlavní obsah

Soud odsoudil katarského prince za zneužití mladých dívek, trest už si ale odseděl

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ke 11 měsícům a osmi dnům vězení odsoudil po deseti letech ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 2 katarského prince Hámida bin Abdula Sáního za zneužití nezletilých dívek. Zároveň jej vyhostil z České republiky na dobu neurčitou. Poněkud neobvyklá výše trestu odpovídá době, kterou Sání strávil ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Katarský princ Hámid bin Abdul Sání

Článek

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. Podle reakcí po vyhlášení se ale práva na odvolání pravděpodobně vzdají.

„Soudu se jeví takto uložený trest jako postačující, společně s trestem vyhoštění na dobu neurčitou,“ řekla soudkyně Iva Fialová s tím, že uložení přísnějšího nepodmíněného trestu by znamenalo, že by jej musel Sání vykonat, což je v dané situaci v podstatě neřešitelné.

Fialová podotkla, že společenská nebezpečnost princova jednání se s odstupem doby snížila. Sání je navíc od doby, kdy opustil území České republiky, v určité formě „domácího vězení“, protože kvůli mezinárodnímu zatykači nemůže Katar opustit.

„Pokládám to za velmi rozumný a inteligentní rozsudek,“ komentoval verdikt Sáního advokát Josef Lžičař.

K novému projednání Sání nedorazil

Člen katarské královské rodiny byl zatčen v roce 2004, zneužívání dívek, z nichž některým tehdy podle obžaloby nebylo ještě ani 15 let, mělo trvat od roku 2000.

Sání byl nepravomocně odsouzen už v roce 2005 ke dvěma a půl roku vězení a vyhoštění na dobu neurčitou. Trest sice zrušila v lednu 2013 amnestie Václava Klause, podle Městského soudu v Praze se ale nevztahovala na všechny jeho skutky. Městský soud proto nařídil Obvodnímu soudu pro Prahu 2 nové projednání případu. Soud se o to v loňském roce několikrát pokusil, ale Sání ani na jedno líčení z dosavadních sedmi nařízených nedorazil, nemá prý k české policii důvěru.

V září letošního roku konečně k soudu dorazil Sáního souhlas s projednáním případu v jeho nepřítomnosti. Soudkyně Fialová tak mohla minulý týden číst protokoly z hlavního líčení, konaného před deseti lety, ve kterém Sání popřel, že by se se spoluobžalovanou Žanetou Telioridisovou domluvil na tom, aby k němu vodila mladé dívky za úplatu. Nepořizoval prý ani žádné fotografie dívek.

Dívkám platil dva tisíce

Z výpovědí samotných dívek pak vyplynulo, že s princem měly sex dobrovolně. Obvykle se jednalo asi o patnáctiminutový styk, za který pak dívky obdržely dva tisíce korun. Peníze následně použily na nákup oblečení nebo dárků. Některé z dívek navštěvovaly v té době ještě základní školu, podle znalců ale Sáního jednání nevykazovalo znaky pedofilie.

Sáního v roce 2005 vydal tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ke stíhání do Kataru před tím, než rozsudek nabyl právní moci. Kvůli vydání prince zpět do Kataru se dostal Němec do sporu s tehdejší nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Předmětem byla otázka, zda může ministr předat trestní stíhání do jiné země bez souhlasu soudu. Němce kvůli tomu dokonce vyšetřovala policie pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vyšetřování bylo později odloženo.

V Kataru Sáního pár dní věznili a pak ho s odůvodněním, že to, čím vším si prošel (věznění a soud v ČR a i držení v Kataru), stačí jako trest, pustili na svobodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám