Hlavní obsah

Soud odročil kauzu úřednice obžalované z najíždění na policistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud ve středu odročil případ šéfky protokolu ministerstva obrany Štěpánky Nezmarové obžalované z najetí na policistu. Soudkyně původně naznačila, že by mohla po výslechu posledních dvou svědků v kauze rozhodnout, nedorazila ale přísedící z trestního senátu. Verdikt padne v polovině prosince.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Štěpánka Nezmarová a její obhájkyně Marie Benešová (v popředí)

Článek

Nezmarové hrozí za dubnový incident u Pražského hradu až šest let vězení. Vinu odmítá, podle ní se stalo nedorozumění.

Nezmarová se podle vyšetřovatelů střetla s policistou 24. dubna na křižovatce ulic U Brusnice a Jelení, když se na Hrad sjížděly delegace evropských prezidentů na slavnostní večeři. Na řidičku prý gestikulovali dva policisté, kteří řídili dopravu, a chtěli po ní, aby ulicí nejela.

Řidička ale údajně odmítla poslechnout a jednoho z nich nakonec podle obžaloby tlačila autem zhruba metr. Zastavila, až když na ni namířil zbraň.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Edita Beranová, která případ projednává od srpna, musela ukončení kauzy odročit, protože její přísedící zapomněla, že má ve středu dorazit, a šla k lékaři.

Podle obhájkyně je obžaloba chatrná

„Nemůže se během krátké doby dostavit. Svědci budou vyslechnuti do protokolu mimo hlavní líčení a jejich výpovědi budou, pokud bude dán souhlas stran, při následném jednání přečteny,” dodala soudkyně a omluvila se.

Vyslechla pak dva policisty, kteří přijeli na místo až po incidentu. Také mezi předchozími svědky byli většinou policisté, kteří na místě zasahovali. Soud předvolal dříve také ředitele pražské policie Luďka Procházku a bývalého šéfa Nezmarové, exministra obrany a nynějšího poradce prezidenta Miloše Zemana Vlastimila Picka.

Podle obhájkyně, bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové, je protahování hlavního líčení již zdlouhavé. „Už je to nad rámec. Tady snad vypovídala už celá policejní generalita,” řekla po jednání novinářům. Obžaloba je podle ní chatrná a policisté se neshodují ve výpovědích.

Obžalovaná: Bylo to nedorozumění

„Vytáhli zbraň a potřebují to zdůvodnit. Mělo to být posouzeno lidsky a trošku s nadhledem,” dodala.

Nezmarová je podle ní špičková protokolářka a diplomatka. Obvinění z toho, že byla po incidentu arogantní a oháněla se známostmi, prý „není přiléhavé k její práci a povaze”.

Odbornice na diplomatický protokol vinu odmítá s tím, že se stalo nedorozumění. Podle advokátky Benešové byl problém v tom, že ulice U Brusnice byla uzavřena a Nezmarová se chtěla otočit. Vyhýbala se přitom autobusu a neúmyslně do jednoho z policistů najela.

Reklama

Související články

Picek: Nezmarová mi žádné dokumenty nevezla

Generál Vlastimil Picek, bývalý ministr obrany a současný poradce prezidenta Zemana, neví o tom, že by se jeho bývalá podřízená Štěpánka Nezmarová zaštiťovala...

Výběr článků

Načítám