Hlavní obsah

Soud odmítl vydat hledaného tureckého občana do vlasti a pustil ho z vazby

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Vydání tureckého občana Nazmiho Sahina, po němž pátral Interpol a o jehož vydání žádalo Turecko, není přípustné. Rozhodl tak v pátek Krajský soud v Hradci Králové, který zároveň rozhodl o propuštění muže z předběžné vydávací vazby. Verdikt soudu je pravomocný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Turecký občan Nazmi Sahin u soudu

Článek

Muž byl v Turecku odsouzen na šest let a tři měsíce za „napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka“ a vyhýbal se nástupu do vězení.

Krajský soud se ztotožnil s návrhem státního zástupce Radka Soukupa, který navrhoval nepřípustnost vydání Sahina do Turecka ze tří důvodů.

„První byl ten, že jsme shledali, že jednání, které je součástí popisu skutku, není trestným činem podle našeho právního řádu, dále že se jedná o záležitost s politickým aspektem. A v neposlední řadě by postavení pana Sahina v Turecku mohlo být ohroženo, ať už v době trestního řízení, nebo po dobu výkonu trestu,“ řekl Soukup.

Jsem moc šťastná. Bratr se ničeho nezákonného v Turecku nedopustil
sestra Nazmiho Sahina

Podle materiálů, které do ČR zaslalo Turecko, byl Sahin odsouzen za spáchání trestného činu členství v ozbrojené teroristické organizaci. Trestné činnosti se podle materiálů dopustil tím, že se 16. března 2007 ve městě Van v jednom z bytů údajně setkal i s člověkem, v jehož oděvu byla nalezena písemnost, která měla nepříznivě ovlivnit tamní „vztahy a sociální situaci”.

Údajně byl také v kontaktu s lidmi z jedné z ozbrojených frakcí maoistické komunistické strany, která je v Turecku považována za teroristickou organizaci. Není však na seznamu teroristických organizací Evropské unie, jak vyplynulo z toho, co v pátek zaznělo u soudu.

Advokátka je spokojena

Nevydání do Turecka požadovala i obhájkyně Zuzana Dostálková, podle níž Nazmi Sahin v Turecku nevykonával žádnou teroristickou protistátní činnost, ale činnost politickou. S rozhodnutím soudu proto byla spokojená.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení podezřelého TurkaVideo: Policie ČR

„Samozřejmě velká radost nejen mého klienta a moje z dobře vykonané práce, ale i jeho rodiny, což bylo vidět na místě. Přímo do soudní síně přišla i sestra a švagr,“ popsala první dojmy Dostálková. Přiznala, že se jí často nestává, aby se v závěrečném návrhu shodla se státním zástupcem. „Toto byla výjimka,“ dodala s tím, že ani k délce řízení neměla závažnější výhrady. „Návrh byl obsáhlý, aby mohla být věc náležitě posouzena, a musí se podrobně zkonstatovat. Délka také nabyla překladem,“ dodala.

Získal status uprchlíka

Status uprchlíka získal Sahin v Itálii v dubnu 2013 a jeho povolení k pobytu z důvodu politického pronásledování je platné až do dubna 2018. Přesto trvalo další dva měsíce, než došlo k projednání věci u soudu a následnému rozhodnutí.

„Osobně se nedomnívám, že by byla délka řízení nadstandardně dlouhá. Je nutné si uvědomit, že minimálně jsme museli 40 dnů čekat na materiály z Turecka. Turecká strana téměř maximálně využila této lhůty. Materiály měly zhruba 60 až 70 stran, které bylo nutné přeložit,“ vysvětlil státní zástupce Soukup.

Sahin byl ještě v pátek propuštěn z vazby. „Jsem moc šťastná. Bratr se ničeho nezákonného v Turecku nedopustil,“ svěřila se novinářům Sahinova sestra. „Podmínky v tureckých věznicích jsou velice špatné. Ani to nedokážeme vysvětlit. To člověk musí pouze zažít,“ dodal jeho švagr. „Bratr se nyní s námi vrátí do Německa, kde žijeme. Zde si odpočine a pak se vrátí do Itálie,“ prozradila nejbližší plány Sahinova sestra.

Vzhledem k tomu, že mezinárodní zatykač na jejího bratra ale turecká strana nestáhla, platí dál. „Na území ČR můžeme učinit opatření, aby už nebyl zatčen, ale zatykač platí, a pokud bude kontaktován v jiném státě, možná se dostane do podobné situace jako nyní,“ dodal státní zástupce Radek Soukup.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám