Hlavní obsah

Soud odmítl dovolání turisty, který v roce 2019 posprejoval Karlův most

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání německého turisty Benjamina Wittiga, který spolu s dalším mužem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu v Praze. Dostal rok vězení s podmínečným odkladem na tři roky, peněžitý trest 100 000 korun a vyhoštění na pět let.

Foto: Novinky

Niklas Steiger a Benjamin Wittig u soudu

Článek

Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil usnesení ve své databázi na webu.

Soud potvrdil podmínku i pro druhého sprejera z Karlova mostu

Krimi

Wittig v dovolání kritizoval například skutečnost, že veřejné zasedání odvolacího soudu se konalo formou videokonference bez jeho fyzické účasti na místě. NS ale označil videokonferenci za rozumné řešení v době, kdy pandemie covidu-19 komplikovala cestování mezi státy.

Odvolací soud při využití videokonferenčního zařízení postupoval správně a zcela v souladu se zákonnými ustanoveními, konstatoval NS.

Verdikt nad německými sprejeryVideo: Novinky

Další Wittigovy výhrady směřovaly k provádění a hodnocení důkazů. Měl námitky třeba k věrohodnosti svědeckých výpovědí a jejich vzájemným rozporům, poukazoval také na chybějící fyzické důkazy, třeba otisky prstů, z místa činu.

Ke sprejování na Karlův most se z dvojice Němců přiznal jen jeden

Krimi

„Soudy nižších stupňů se podrobně zabývaly hodnocením všech důkazů a těmi skutečnostmi, z nichž dovodily spáchání posuzovaného skutku, takže NS odkazuje na jejich závěry," reagovali soudci NS.

Karlův most – odstraněné graffitiVideo: Novinky

Nápis se na pilíři mostu objevil v polovině července 2019. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 000 korun.

V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil muž, který uvedl, že použil vysokotlaký proud páry.

Kvůli posprejování Karlova mostu policie stíhá chlapce a dívku

Krimi

Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nápis měl podle policejního měření rozměry 5 krát 2,2 metru.

Druhý ze sprejerů se k činu od počátku přiznával a trest přijal. Mimo jiné u soudu v minulosti uvedl, že si neuvědomil, na jak významnou památku graffiti umístil. Wittig naopak obvinění odmítal. Soudy konstatovaly, že nápis na pilíř nasprejovali oba muži, vycházely mimo jiné z výpovědí svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám