Hlavní obsah

Soud odmítl dál blokovat obviněnému soudci Elischerovi peníze

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviněný soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer (57), o kterém policie v usnesení o trestním stíhání tvrdí, že za miliónové úplatky upravoval odvolací verdikty, uspěl se stížnostmi na zajištění svých finančních prostředků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Elischer po propuštění z vazební věznice (archivní snímek z dubna 2018)

Článek

Městský soud v Praze podle zjištění Práva nedávno dřívější verdikt o zajištění prostředků změnil a následně ještě zrušil rozhodnutí o blokování peněz s tím, že ho vrací policii k novému projednání.

Podrobnosti k soudním usnesením ale nejsou zatím vzhledem k počáteční fázi vyšetřování jasné, rozhodnutí zatím Elischerova advokátka Lucie Kýčková nemá. „Jakékoliv úvahy by byly spekulací,“ sdělila Právu.

Soud v případu rozhodoval 9. a 15. května. Prvním usnesením týkajícím se majetku bylo podle výpisu na justičním webu „rozhodnutí soudu 1. stupně změněno“. Usnesením z poloviny měsíce pak soud zajištění peněz rovnou zrušil a nařídil policii, aby o věci znovu jednala a rozhodla.

Blokace jako náhrada za případnou škodu

Soud se Právu o zmiňovaných řízeních vyjádřil na základě žádosti podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím.

„Vzhledem k tomu, že rozhodováno bylo v neveřejných zasedáních a že daná trestní kauza je v natolik rané fázi, že ještě probíhá vyšetřování, nelze poskytnout více informací,“ uvedl Městský soud v Praze.

Jaké finanční prostředky chtěla policie blokovat, není zatím zřejmé. Vyšetřovatelé k takovému kroku přistupují, když chtějí zajistit náhradní hodnotu za to, co mohlo být spácháno údajnou trestnou činností.

Policie podle advokátky zajistila svým rozhodnutím Elischerův zůstatek na bankovním účtu, přičemž náhrada údajné škody by měla odpovídat zhruba třem miliónům korun. O takové částce se píše v policejním obvinění.

Policie zatím svědky nevyslechla

Kolik peněz kriminalisté původně blokovali, odmítla Kýčková upřesnit, částka v řádech miliónů korun to ale podle dřívějších tvrzení obhajoby není.

Z informací Práva o situaci kolem trestního řízení vyplývá, že policie od obvinění Elischera zřejmě nepodnikla zatím žádný procesní úkon jako třeba výslechy a podobně.

Vrchní státní zastupitelství v Praze rovněž zatím nerozhodlo o Elischerově stížnosti proti samotnému usnesení o zahájení jeho trestního stíhání. „Přezkumná činnost v této věci zahrnuje řadu časově náročných úkonů. V této fázi trestního řízení není možné sdělovat médiím postupy v konkrétní věci,“ sdělil žalobce Adam Bašný.

Obecně se podle něj kromě důvodů pro stíhání zkoumá také zákonnost postupů kriminalistů a dozorujícího státního zastupitelství.

Hodnocení stížnosti také prý protahuje v podobných případech nutnost přehrát a vyhodnotit všechny odposlechy.

Elischer šel po měsíci domů

Elischer již dříve obvinění v písemném vyjádření pro Právo odmítl. „Mohu jen prohlásit, že žádné peníze pocházející z údajné trestné činnosti nebyly nikde nalezeny – a ani být nemohly, protože jsem žádné peníze nikdy nepřevzal,“ tvrdí.

Faktem je, že bankovky nebo třeba cenné papíry nevyčenichal ani policejní pes nasazený při domovních prohlídkách. Kýčková také zdůrazňuje, že policie podle ní nemá proti jejímu klientovi přímé důkazy a nepřistihla ho při přijetí údajného úplatku.

Detektivové soudce sledovali podle dokumentu o zahájení stíhání několik měsíců, přičemž nasadili odposlechy telefonů i do jeho kanceláře a také potají četli jeho elektronickou poštu. Na základě takto získaných důkazů sepsali obvinění. Elischer ale tvrdí, že nic z toho nedokumentuje předávky peněz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Elischer opouští vazební věznici

Policie Elischera zadržela 13. března v jeho pražském bydlišti. Obvodní soud pro Prahu 4 ho pak poslal do vazby kvůli hrozbě, že by ovlivňoval svědky a pokračoval v trestné činnosti.

Po zhruba měsíci se ale soudce dostal na svobodu, protože ho ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zbavil taláru, takže už nemůže pokračovat v domnělé trestné činnosti spojené se svou funkcí a ovlivňování podle soudu již rovněž nehrozí.

Elischerovi hrozí až dvanáct let vězení za korupci, zneužití pravomoci a nadržování (nespravedlivé zvýhodňování). Jde rovněž o nejvýše postaveného soudce, kterého kdy čeští policisté obvinili.

Podle slov kriminalistů řešil rozsudky v drogových kauzách s lidmi z vietnamské komunity, a to nejméně od předloňského května. Spojkou při údajném domlouvání korupce byl rovněž obviněný Hung Quoc Nguyen, který zatím zůstává ve vazbě. Zbylé čtyři obviněné Vietnamce pustil soud na svobodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám