Hlavní obsah

Soud nařídil ochrannou léčbu řidiči, jenž na Jičínsku zabil tři cyklistky

Právo, Vladislav Prouza
Jičín

Řidič Josef Janiš (59), jenž začátkem loňského září zabil na Jičínsku trojici cyklistek, skončí místo ve vězení zřejmě v ústavu pro duševně choré. Řidičův trestní postih zastavil letos v únoru kvůli nepříčetnosti státní zástupce. Okresní soud v Jičíně Janišovi, jemuž hrozil až desetiletý trest, v úterý nařídil ochrannou ústavní léčbu. Verdikt soudu není pravomocný.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Josef Janiš u Okresního soudu v Jičíně

Článek

„Klient je připraven ústavní léčbu nastoupit. Situace ale není jednoznačná. Nyní znaky nemoci vymizely a dodržuje ambulantní léčebný režim,“ nechal otevřená zadní vrátka obhájce Petr Gracík.

„Jde o zájem pana Janiše i společnosti,“ pronesl státní zástupce s odkazem na nepřílišnou spolehlivost Janišova rodinného prostředí zajistit léčbu.

Léčbu jsem nedodržoval
Josef Janiš

Janiš dlouhodobě let trpí bipolární maniodepresivní psychózou, charakteristickou střídavými stavy dobré a špatné nálady, kdy člověk v důsledku depresí nebo mánií a možných halucinací není schopen rozeznat realitu. Řidič obvykle nevěnuje náležitou pozornost řízení a není schopen neschopnost řídit ani rozpoznat.

Janiš navíc v době tragédie u Ostroměře nedodržoval léčebný režim. „Léčbu jsem nedodržoval,“ přiznal. „A jsou z toho tři mrtví,“ reagoval soudce Aleš Výmola.

Foto: Policie ČR

Řidič se střetl s cyklistkami

„Janišovy rozpoznávací a ovládací schopnosti byly v době nehody mizivé,“ prohlásil znalec Ivan Tůma. „V době, kdy jsem navrhoval ústavní léčbu, nebyl nikdo, kdo by dohlédl na jeho léčbu ambulantní,“ podotkl znalec.

Byl v léčebně

Janiš strávil konec loňského roku v ústavu v Kosmonosích. Dnes se léčí ambulantně. „Propustili mne domů s tím, že jsem stabilizovaný. Ven chodím pouze večer, abych neprovokoval lidi. Je mi líto, co se stalo. Zvlášť když šlo o místní,“ vypověděl Janiš. „Špatně spí, trápí ho to. Léčebný ambulantní režim dodržuje. Zděsilo nás, že ho propustili z Kosmonos,“ doplnila Janišova manželka Iva.

Pokud navíc takému člověku vezmete řidičák, obvykle stejně bude řídit
psychaitr Ivan Tůma

Duševně nemocný řidič Janiš, duševně léčený prakticky od roku 2009, měl před tragickou nehodou prodělat několik hospitalizací. Lékaři přesto neiniciovali úřady k možnému odebrání řidičského průkazu. „Já za to nemůžu,“ reagoval na dotaz Práva Janiš, který trojici cyklistek jedoucích v protisměru smetl vozem VW Polo při předjíždění náklaďáku.

Manželka měla Janišovi, u něhož začaly manické fáze, na intervenci lékařky zamezit přístup ke klíčům od auta. Pozůstalí po trojici zabitých žen požadují trestní zodpovědnost Janišovy lékařky. Psychiatrička neměla podle nich Janišovi ponechat řidičák. „Podnikli jsme proti ní právní kroky,“ potvrdil právní zástupce pozůstalých.

Ztráta řidičáku nic neřeší

Ztráta řidičského průkazu není pro každého člověka s duševní chorobou podle primáře psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Ivana Tůmy optimálním řešením.

Foto: Policie ČR

Dvě cyklistky podlehly těžkým zraněním

„Vzít všem těmto lidem řidičské průkazy by nic neřešilo. Každý takový případ je individuální, a hlavně jde o stálou komunikaci mezi lékařem a pacientem,“ míní Tůma s dovětkem, že konkrétně u onemocnění, jímž trpí Janiš, se střídají krátké stavy nemoci a normálu, jenž může na rozdíl od projevů nemoci trvat léta.

„Tyto lidi by to ve stavu, kdy se nemoc zrovna neprojevuje, poškodilo. Pokud navíc takému člověku vezmete řidičák, obvykle stejně bude řídit,“ podotkl Tůma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám