Hlavní obsah

Soud Janouškovi zbytek trestu neodpustil

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze zamítl v neveřejném zasedání žádost lobbisty Romana Janouška o odpuštění zbytku trestu vězení. Janoušek dostal za sražení ženy 4,5 roku vězení. Momentálně však platí také rozhodnutí brněnského soudu, který dal lobbistovi dvouletý odklad nástupu do vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek na archivní fotografii

Článek

„Soud ve svém rozhodnutí konstatuje, že ačkoliv se v případě odsouzeného jedná o nevyléčitelnou životu nebezpečnou nemoc, nelze s dostatečnou mírou spolehlivosti předvídat vývoj zdravotního stavu odsouzeného a soud zde stále spatřuje určitou možnost, že by odsouzený mohl pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody, byť za výrazně ztížených podmínek,“ uvedla mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Soud rovněž vzal do úvahy, že odsouzený vykonal pouze menší část uloženého trestu.

„Za této situace a s ohledem na výjimečnost institutu upuštění od výkonu trestu, charakter trestné činnosti, požadavek obezřetného přístupu, kdy státu fakticky zaniká možnost do budoucna trest vynutit, soud neshledal natolik výjimečné a závažné skutečnosti, které by upuštění od zbytku výkonu trestu odnětí svobody umožňovaly,“ konstatovala Puci.

Janoušek si může podat stížnost, kterou by řešil Vrchní soud v Praze.

Žádal přerušení trestu

Lobbista v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, poté byl dočasně propuštěn na svobodu. Brněnský krajský soud loni v listopadu zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu. Zároveň ale uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Janoušek se v určeném termínu do věznice nevrátil. Jeho advokát podal v Praze žádost o odpuštění zbylého trestu, pražský soud ale celý spis následně zaslal do Brna. Brno trvalo na tom, že o žádosti by měl rozhodnout ten soud, který Janouškův případ řešil jako první, tedy Městský soud v Praze. Nejvyšší soud mu dal za pravdu.

V květnu rozhodl Krajský soud v Brně o dvouletém odkladu výkonu trestu ze zdravotních důvodů, který nyní platí, takže lobbista se zřejmě za mříže hned tak nepodívá. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Janoušek do vězení zatím nepřišel

Lobbista Roman Janoušek, který měl v neděli nastoupit zpátky do vězení poté, co mu skončilo přerušení trestu, se zatím za mříže nevrátil. Právu to potvrdila...

Výběr článků

Načítám