Hlavní obsah

Soud hodil policii na hlavu i druhou Rathovu kauzu

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze vrátil žalobcům znovu k došetření tzv. druhou část kauzy exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha kvůli policejním odposlechům, které jsou prý nezákonné. Soud rozhodl v polovině ledna, odůvodnění vyšlo ve středu najevo poté, kdy soudní usnesení dorazilo zúčastněným stranám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Případ se týká údajného ovlivňování zakázek financovaných z peněz Evropské unie, policie navrhuje obžalovat devět lidí a osm firem, mezi kterými je i největší česká stavební společnost Metrostav. V první části kauzy, která se vztahuje jen k obžalovaným lidem, dostal Rath nepravomocně trest 8,5 roku vězení.

Soudy ale obě větve kauzy zpochybňují. První část vrátil k novému projednání loni soudce Vrchního soudu v Praze Petr Zelenka kvůli pochybnostem ohledně odposlechů, stejného názoru je nyní také středočeský krajský soudce Ivo Zelinka.

„V přípravném řízení došlo k závažným procesním vadám, které nelze napravit v řízení před soudem a v důsledku toho nebyly ani objasněny základní skutkové okolnosti, bez kterých není možné v hlavním líčení ve věci rozhodnout,” píše Zelinka v dokumentu, který má Právo k dispozici. Na vývoj v případu upozornil Rozhlas.cz.

Nedostatečné zdůvodnění

Problém je podle soudce v nezákonnosti odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu. Zelinka zmiňuje, že sice není vázán rozhodnutím vrchního soudu, většina důkazů je ale použitá z původního případu, což prý musí zohlednit.

„Nutno jednoznačně konstatovat, že převaha listinných důkazů a dalších důkazů například nosičů dat, má původ v předchozí trestní věci a v nyní projednávané trestní věci se nacházejí pouze kopie,” píše soudce.

Soud nepřináší žádné nové argumenty
Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně

Příkazy k odposlechům telefonů a nasazení mikrofonů do místností nebyly podle soudce dostatečně zdůvodněné.

„Krajský soud v Praze ve shodě se závěry výše citovaného rozhodnutí Vrchního soudu v Praze má za to, že žádosti jsou natolik obecné, navíc obsahující nepravdivé informace o podezřelých, že nelze dojít k závěru, že by splňovaly zákonem požadované náležitosti,” dodal Zelinka.

Bradáčová s rozhodnutím nesouhlasí

Šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová, která případ na počátku dozorovala coby žalobkyně v Ústí nad Labem, s rozhodnutím nesouhlasí.

„V části o použitelnosti odposlechů je to beze zbytku převzatý názor Vrchního soudu v Praze, proti němuž jsme již uplatnili u ministra spravedlnosti podnět, kterému bylo vyhověno. Soud nepřináší žádné nové argumenty,“ citoval Bradáčovou Rozhlas.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová

Obžaloba Ratha spojuje s údajnou trestnou činností někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (dnes Kottové) a jejího partnera, exposlance ODS Petra Kotta, kteří dostali trest o rok nižší. Podezřelé stavební zakázky se týkaly modernizací středočeských nemocnic či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku.

Rozsudek v první části kauzy, v níž bylo obžalováno celkem 11 lidí, zrušil loni před vánočními svátky kvůli nezákonným odposlechům pražský vrchní soud. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) proti tomu podal 2. února stížnost s tím, že vrchní soud porušil zákon ve prospěch Ratha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám