Hlavní obsah

Solárníci dostali za přípravu podvodu s elektrárnou tresty od pěti do osmi let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Tresty od pěti do osmi let rozdal v úterý senát brněnského krajského soudu třem mužům zapleteným do přípravy podvodu se solární elektrárnou v Držovicích u Prostějova. Podle obžaloby muži usilovali v roce 2010 o papírové zprovoznění elektrárny, aby dosáhli na lepší výkupní ceny. Pokud by se jim podvod podařil, přišli by si za dvacet let na čtvrt miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Investor Jaroslav Vlček má jít podle verdiktu na šest let do vězení, šéf dodavatelské firmy Zdeněk Svoboda dostal osm let souhrnného trestu, neboť figuruje ještě v jiné kauze. Vlčkův zaměstnanec Martin Dupal byl potrestán pěti lety vězení. Nynější rozsudek není pravomocný.

Muži už si jednou podobné verdikty vyslechli, rozsudky ale zrušil Nejvyšší soud s tím, že počínání trojice obžalovaných mělo být posuzováno ne jako pokus, ale jako příprava trestného činu. „Neobjevila se tu žádná nová zásadní informace, která by vedla ke změně skutkových závěrů,“ konstatoval soudce Aleš Novotný.

Podle obžaloby muži chtěli fiktivně zprovoznit nedokončenou solární elektrárnu a neváhali kvůli tomu pořídit i padělaný protokol o reklamaci solárních panelů. Licenci od Energetického regulačního úřadu se jim sice podařilo získat, ovšem poté se přišlo na to, že provoz není dokončený.

Vinu popírají

V případu již byli potrestáni pracovník energetického úřadu Ladislav Žáček, který dostal podmínku, a jeho kolegyně Ilona Floriánová, jež vyvázla se zákazem činnosti.

Všichni obžalovaní před soudem svou vinu popírali, případně odpovědnost házeli jeden na druhého. Vlček se tak hájil tím, že byl pouze investorem a na samotnou realizaci si najal firmu. Dupal tvrdil, že poslouchal jen příkazy svého nadřízeného, a Svoboda popíral, že by měl s licencí pro elektrárnu cokoli společného, neboť to podle něj byla věc investora.

Reklama

Výběr článků

Načítám