Hlavní obsah

Sobotní protestní akce v Ostravě mají být větší než ty ve Vítkově

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Zástupci moravskoslezské policie v pátek novinářům sdělili, že jsou dostatečně připraveni na obě sobotní ostravské demonstrace. Zároveň vyzvali veřejnost, aby se nepřipojovala k narušování veřejného pořádku. Místům, kde budou protesty probíhat, se mají lidé raději vyhnout.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na sobotní demonstrace v Ostravě je policie připravená. Na snímku zprava: krajský policejní ředitel Tomáš Kužel, náměstek hejtmana Josef Babka a náměstek primátora Tomáš Petřík.

Článek

V centru Ostravy a v Přívoze pak občané musí v sobotu na některých místech počítat s tím, že bude omezena průjezdnost. Například někde místo trolejbusů pojedou náhradní autobusy.

„Očekáváme, že sobotní akce bude mnohem většího rozsahu, než byla ta minulá, která se konala počátkem srpna ve Vítkově na Opavsku a policii stála kolem jednoho miliónu korun. Jsme proto v pohotovosti, může dojít k excesům. Máme informace, že dvou sobotních protestních akcí by se mělo zúčastnit několik stovek lidí,“ sdělil novinářům krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Zasahovat bude i policejní vrtulník

Dodal, že policie proto na sobotu povolala dostatek policistů, aby zabezpečila pořádek ve městě. „K dispozici budeme mít policisty na koních, se služebními psy, policisty pořádkových jednotek, v terénu budou kriminalisté, létat bude také policejní vrtulník,“ vyjmenovával Kužel.

Podle něj má policie informace o tom, že ostravských demonstrací by se měli zúčastnit i aktivisté, kteří dorazili na protiromskou akci do Vítkova a do Českých Budějovic. Ve Vítkově tehdy moravskoslezská policie zadržela tři lidi a zabavila dvě desítky zbraní.

Romové a neonacisté budou v Ostravě demonstrovat ve shodný čas. Pravicoví radikálové svou protiromskou demonstraci nahlásili na sobotní 14. hodinu do Komenského sadů v centru Ostravy.

Na protest proti protiromské akci, která se v sobotu koná nejen v Ostravě, ale i v dalších českých a moravských městech, svolala ostravská komunita Romů na shodný čas svou demonstraci proti rasismu a neonacismu nazvanou Mír mezi lidmi. Romové se setkají u kostela na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze, kde chtějí poklidnou cestou demonstrovat proti vzniku dalšího pogromu na Romy.

Reklama

Výběr článků

Načítám