Hlavní obsah

Smrt kojence na Mělnicku zůstává pořád záhadou

– Mělník
Právo, Radek Plavecký

Smrt čtyřměsíčního chlapce na Mělnicku je stále záhadou. Podle policie nezemřel cizím zaviněním. Jeho tělíčko se ale našlo několik kilometrů od místa, kde ho měla jeho matka pustit z dohledu.

Policie na místě nálezu tělaVideo: Aktu.cz

 
Článek

Pátrání začalo v pátek večer, kdy mladá žena zavolala na tísňovou linku. Tvrdila, že se jí ztratil chlapec i s kočárkem, když se opalovala a usnula v parku v Hoříně u Mělníka. Podle ní dítě někdo unesl. Chlapec byl nalezen v sobotu odpoledne mrtvý u obce Vliněves.

V pondělí policie potvrdila, že propustila všechny vyslýchané osoby včetně matky, protože se neprokázalo cizí zavinění na smrti chlapce.

Nedokázala se prý o dítě postarat

„To ale neznamená, že jsme ukončili vyšetřování. V tom pokračujeme. Případem se dál zabýváme a prověřuje se, zda nedošlo k nedbalostnímu jednání, obviněn ale zatím nikdo nebyl,“ řekla Právu mluvčí mělnické policie Markéta Johnová.

Smrt kojence na Mělnicku: Policie prověřuje nedbalost matky

Krimi

Nedbalosti, která mohla zapříčinit i smrt kojence, se mohla dopustit matka nebo další příbuzní, u nichž dítě mělo žít, protože se o něj matka nedokázala postarat.

Matka s dítětem byla od počátku května v hledáčku sociálních pracovníků na Mělnicku. Žena neměla kde bydlet. Úřad jí zhruba v polovině května hledal bydlení a dítě převezl k jejím příbuzným. Orgán sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD) v Mělníku včera k případu vydal prohlášení, podle něhož s jeho sociálními pracovnicemi žena spolupracovala.

„Péče i bydlení pro matku s dítětem byly zajištěny. Dítě bylo zcela v pořádku. Matce bylo poskytnuto kompletní sociální poradenství a bylo jí ze strany OSPOD nabídnuto ubytování v azylovém domě,“ prezentovala mluvčí mělnické radnice Barbora Walterová stanovisko sociálního odboru.

Dítě bylo předáno rodině

Podle zjištění Práva mladá žena, která měla mít podle neoficiálních informací problémy s drogami, v azylovém domě místo nenašla. Přinesla dítě na sociální odbor, že nemá kam jít.

„Dítě bylo dne 13. května převezeno pracovníky OSPOD Mělník a předáno do péče širší rodiny. Dítě bylo na rodinu i prostředí od narození zvyklé,“ uvedli mělničtí sociální pracovníci.

Policie nalezla tělo hledaného čtyřměsíčního kojence

Krimi

O postupu informovali kolegy v Neratovicích, kam dítě převezli. O dítě se tak starala rodina chlapcovy matky. Zatím není zřejmé, jak se dítě ocitlo opět v rukách jeho mladé matky, která pak nahlásila jeho zmizení. Není ani jasné, co bylo příčinou smrti.

Rodina ze strany otce v pondělí na sociálních sítích poděkovala záchranářům a všem dobrovolníkům při pátrání. „Děkujeme hlavně těm, kteří nám pomáhali hledat našeho Tadeáška,“ psala rodina a žádala o klid, aby se mohla s tragickou událostí vypořádat. Na internetu se objevily kromě nepotvrzených spekulací i nejrůznější výhrůžky chlapcově matce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám