Hlavní obsah

Slováckou búdu zapálil žhář

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Historicky cennou Slováckou búdu v Luhačovicích na Zlínsku loni v prosinci zapálil žhář, policie ho však zatím neobjevila. Ve středu to sdělil mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

"Závěrečná zpráva od hasičských vyšetřovatelů jednoznačně ukazuje na úmyslné zapálení. Při vyslýchání svědků jsme zjistili, že v budově měla být těsně před požárem přítomna nejméně jedna neznámá osoba. Zabývali jsme se také informacemi z anonymního dopisu, který poukazoval na možného pachatele. Jejich prověrkou se ale podezření nepodařilo prokázat," uvedl Mitáček.

Podle dřívějších informací policie se na místě našly známky toho, že dovnitř před požárem někdo vnikl násilím.

Budova zažila Janáčka i bratry Mrštíkovi

Slovácká, dříve Slovenská búda, postavená v roce 1906 architektem Dušanem Jurkovičem, patřila k vzácnému souboru luhačovických dřevěných staveb z počátku století. V posledních letech sloužila jako letní výletní restaurace a patřila soukromému majiteli z Prahy.

Z někdejší stavby zbyla po požáru pouze zděná sklepní část, která je plná suti. Přímou škodu znalci vyčíslili na 6,3 miliónů korun. Podle památkářů měla však památkově chráněná budova značnou historickou hodnotu. Před první světovou válkou se v ní totiž scházeli čeští a slovenští literáti. Podle historiků v ní sedával také například Leoš Janáček, bratři Úprkové nebo bratři Mrštíkové.

Rekonstrukce bude stát kolem 16 miliónů

Náklady na kompletní nové zbudování stavby jsou podle znaleckého posudku odhadovány na 16 miliónů korun.

Zájem o odkoupení ruiny a následnou rekonstrukci projevila akciová společnost Lázně Luhačovice. Generální ředitel Josef Krůžela ale již dříve uvedl, že pokusy o navázání kontaktu s majitelem nemovitosti z Prahy jsou zatím neúspěšné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám