Hlavní obsah

Slibují pejska a vytahají z lidí desetitisíce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pejskaři toužící po čisté rase někdy naletí na triky podvodníků. Ti nabízejí dodání vybraného plemene, ale pod různými záminkami jen postupně vytahají z důvěřivých lidí desítky tisíc korun a psa zpravidla nedodají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naposledy v úterý policie informovala o případu třiatřicetileté ženy z Liberecka, která zaplatila přes 20 tisíc za francouzského buldočka z Dánska nabízeného na internetu, ale zůstaly jí jen oči pro pláč. Nedorazil.

„Jakási cizinka nabízela francouzského buldočka jen za cenu jeho transportu z Dánska do ČR, což měly být tři tisíce korun. Žena dlouho nepřemýšlela a peníze za psa poslala podle instrukcí přes Western Union do dalekého Kamerunu zprostředkovateli,“ shrnula policie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žena následující den sice obdržela potvrzení o přijaté platbě, ale s dovětkem, že je třeba ještě zaplatit cestovní pojištění psa ve výši 10 000 korun.

Poté, co tuto částku zaplatila, vyžádal si tajemný prodejce zaslání dalších 6000 za očkování psa a transportní kotec. I ty mu oznamovatelka poslala, stejně jako další vyžádanou platbu 2000 korun na krmivo.

Pět tisíc denně za karanténu

Trpělivost jí došla až ve chvíli, kdy po ní byl požadován denní poplatek 5000 korun za pobyt psa v karanténním zařízení na Slovensku, přičemž nebylo jasné, kolik dní musí pes v karanténě strávit.

Kromě toho jí ještě přišlo upozornění na to, že je povinna složit finanční garanci za to, že se bude o psa dobře starat, a to ve výši 16 tisíc korun. Prodejce ji pak dokonce zastrašoval žalobou. Ačkoli žena zaplatila už 21 tisíc korun, svého vysněného buldočka se s největší pravděpodobností vůbec nedočká. Policisté případ prověřují jako podvod.

Finta jako přes kopírák

Kdyby ale milovnice psů jen nahlédla do internetových fór pejskařů, zjistila by, že to není zdaleka ojedinělý podvod a stejný způsob je jako přes kopírák i u dalších napálených.

„Narazila jsem na fóru, že paní prodává mopse z Belgie. Inzerát tu už bohužel nemohu najít. Psali jste si s tou paní?“ zajímala se například letos v únoru na stránkách ifauna.cz jedna z uživatelek.

Přišla jí hned uzemňující odpověď: „Moje teta před několika dny zde narazila na inzerát, že paní prodává mopse za 4000 z Belgie, a když už nákup psa chtěla zrušit, paní odepsala, že ho předala dopravní agentuře a požaduje peníze. Chtěli po ní 2500 Kč za krmivo a dopravu. Teta peníze poslala a oni si řekli o dalších 6000.“

Každoročně si naběhnou na podfuky tohoto typu desítky lidí. Například neznámý prodejce vystupující pod jménem Roland už před lety zvolil stejný průběh podvodu. Nabízel jorkšírského teriéra za 3000. Podvedenému sdělil, že platbu má provést prostřednictvím služby Western Union, a podrobně mu popsal postup platby včetně míst z bydliště poškozeného, odkud může peníze odeslat. Jako osobu, na kterou mají být peníze odeslány, uvedl jméno Roland Kaichek město Dovala, Kamerun.

V prvním případě požadoval od poškozeného částku 3000 korun na uhrazení letenky. Po odeslání peněz prodejce opět poškozeného kontaktoval s tím, že musí stejným způsobem odeslat další částku ve výši 4000 korun, která měla sloužit jako záloha a po převzetí psa měla být poškozenému vrácena. Takto z muže vytahal 14 tisíc.

Prodal jim štěně na umření

Nákup psa jen tak od boku přes inzerát je velkým riskem nejen z hlediska peněz. V červenci si manželé na Českolipsku pořídili na inzerát za 8000 štěně jorkšíra.

Převzali si ho u obchodního domu. A ještě v autě jim začal zvracet. Ukázalo se, že trpí parvovirózou, což je velmi závažné onemocnění psů, které může končit i smrtí. Policisté si převzali i tento případ. Očkovací průkaz štěněte byl zfalšovaný, telefonní číslo prodejce nedostupné.

Kdo chce pejska, má dvě možnosti. Zajít si do útulku, nebo pokud touží po miláčkovi s papíry, měl by vyhledat ověřenou chovatelskou stanici s referencemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám