Hlavní obsah

Sledování Nečasové žádné „stíny“ nepotvrdilo, vypověděli svědci

Právo, Jakub Troníček

Sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Radky, které si objednala jeho přítelkyně Jana Nagyová, neprokázalo jakékoli hrozící nebezpečí. Vyplývá to z výslechů utajených svědků, kteří se coby vojenští zpravodajci na sledování přímo podíleli.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Nečasová

Článek

Právu to potvrdil advokát obviněného šéfa vojenské tajné služby Milana Kovandy Jiří Matzner s tím, že výslechy proběhly tento týden.

„V podstatě korespondovaly s výslechem mého klienta, že smyslem té akce bylo tzv. kontrasledování, tedy ověřování, zda té sledované osobě nehrozí žádné nebezpečí a zda ji někdo nesleduje,“ řekl Matzner.

Sledování manželky premiéra podle něj trvalo zhruba dva týdny a ukončeno bylo se závěrem, že žádné nebezpečí v jejím okolí zjištěno nebylo. Agenti vojenské tajné služby sledovali Radku Nečasovou pouze na veřejných prostranstvích. „Rozhodně nešlo o sledování doma nebo za pomoci různých technických prostředků. Sledování bylo to jen v otevřeném prostoru, buď pěšky, nebo autem,“ přiblížil Matzner.

Kolik lidí se na akci podílelo, zůstalo podle něj v režimu utajení, stejně jako další podrobnosti celé akce. Žádná zmínka o možné přítomnosti jehovistů v okolí manželky premiéra, o níž jako o důvodu sledování mluvil již dříve advokát Nagyové Eduard Bruna, podle Matznera při aktuálních výsleších samotných zpravodajců nepadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám