Hlavní obsah

Šlapal ve svěcené vodě u Jezulátka a vyhrožoval. Rocky Balboa dostal dva roky

Novinky, kub
Praha

Za opakované narušování bohoslužby a vyhrožování převorovi v kostele Panny Marie Vítězné (Pražské Jezulátko) uložil ve čtvrtek Městský soud v Praze dvouletý trest vězení Robertu Rockymu Balboovi (42). Obžalovaný řádil ve stejném kostele i dříve, za což byl také ve vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Balboa se dopustil výtržnosti u Pražského Jezulátka. Ilustrační foto

Článek

Balboa se narodil s příjmením Rakaš, v minulosti se ale nechal přejmenovat podle legendární filmové postavy šampiona v boxu na Roberta Rockyho Balbou. Ke čtvrtečnímu jednání se nedostavil, byla mu ale soudem doručena obsílka. Městský soud projednával jeho odvolání proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který mu uložil dva roky ve vězení s ostrahou za nebezpečné vyhrožování a výtržnictví.

Soud tento verdikt pravomocně potvrdil a Balbou čeká nástup do výkonu trestu. Podle obžaloby řádil několikrát loni v květnu v kostele Panny Marie Vítězné (Pražské Jezulátko) v Karmelitské ulici v centru metropole. „Narušil tři veřejně přístupné mše, kterých se vždy účastnilo minimálně 25 osob. Vylil na zem svěcenou vodu, ve které bos šlapal, a pak zazvonil na zvon před zákristií, ačkoli byl napomínán řádovou sestrou,“ uvedlo státní zastupitelství.

V jednom případě také vzal do ruky mikrofon, do kterého nesrozumitelně mumlal, a nakonec začal na představeného místního kláštera vulgárně křičet a vyhrožoval mu násilím. „Rozbiju ti hubu, mr..., zmiz, nebo dostaneš. Chceš, abych tě zabil?“ napadal mimo jiné podle obžaloby převora. V kostele přitom vyváděl zhruba čtvrt roku poté, co se dostal na svobodu z výkonu trestu, kam ho soud poslal na 18 měsíců za podobný „cirkus“ ve stejném kostele.

Soudkyně Felicia Hrušková četla jeho vyjádření v odvolání, kde uvedl, že ho incident mrzí. Byl v kostele prý žebrat, a sice šlapal ve svěcené vodě a rozezvučel zvonek, nadávky a vyhrožování ale odmítl. Podle odvolacího soudu však bylo jeho odvolání nedůvodné a předchozí instance případ posoudila správně. Dvouletý trest není podle Hruškové nepřiměřený. „Jedná se o speciálního recidivistu,“ dodala soudkyně.

Justice tímto termínem označuje pachatele, kteří se dopouštějí opakovaně trestné činnosti stejného charakteru. Vedle ní se uvádí například recidiva obecná, při které člověk páchá různou trestnou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám