Hlavní obsah

Sládek bude obžalován kvůli dluhům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští republikáni Miroslav Sládek a Martin Smetana půjdou zřejmě před soud, protože uzavřeli nejméně 50 smluv pracovněprávního charakteru, ačkoliv věděli, že nemají peníze. Vznikl dluh přes 7 miliónů korun.

Foto: Jan Kaše

Tajemná tvář v kostele Zvěstování Panny Marie

Článek

Státní zástupce zřejmě brzy obžaluje bývalého šéfa republikánů Miroslava Sládka a dalšího funkcionáře strany Martina Smetanu.

Policie Sládka a Smetanu stíhá od dubna letošního roku. Sládek, který v současné době šéfuje straně Republikáni Miroslava Sládka, jež kandidovala ve volbách do Evropského parlamentu, ke stíhání tehdy řekl: "Stává se již trapnou tradicí, že vždy před volbami jsem očerňován a kriminalizován, aby lidé věděli, nebo si vzpomněli, koho nevolit."

Dluhy rostou už od devadesátých let

Dlouhodobé finanční potíže SPR-RSČ vyvrcholily rozhodnutím Městského soudu v Praze, který na tuto stranu 21. února 2001 uvalil konkurz. Návrh na konkurz podali sami zaměstnanci bývalé strany vedené Miroslavem Sládkem, kteří dva roky nepobírali plat. Soudu se poté přihlásilo asi 70 dalších věřitelů.

Republikáni přišli o značnou část příjmů poté, co neuspěli ve volbách v roce 1998 a museli opustit Poslaneckou sněmovnu. Získali jen necelá čtyři procenta hlasů, a nepřekročili tak pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Za odevzdané hlasy měli přesto obdržet téměř 21 miliónů korun.

Sdružení však dlužilo státu peníze na dani. Dluh měl být podle pracovníků finančního úřadu zaplacen právě z příspěvku za volební hlasy. Po zaplacení asi 17,5 miliónu tak SPR-RSČ mohlo dostat kolem 3,5 miliónu korun.

Republikáni na hraně zákona

Působení republikánů na české politické scéně je spojeno především se jménem zakladatele a předsedy strany Miroslava Sládka. SPR-RSČ vznikla v listopadu 1989 a od voleb v roce 1992 se na šest let stala nepřehlédnutelnou součástí sněmovny.

Pozornost na sebe republikáni poutali především extremistickou rétorikou a obstrukcemi. Jejich mítinky provázely i fyzické konflikty. Sládek třikrát neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách. Od roku 2002 je předsedou Republikánů Miroslava Sládka.

Sládek a Smetana nejsou jediní republikáni, kteří mají v současné době potíže s policií. Shodou okolností ve středu stane před soudem jeden z bývalých republikánských poslanců Pavel Maixner, který je obžalován z nedovoleného ozbrojování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám