Hlavní obsah

Sklízet konopí mohli v největší pěstírně v Olomouci až šestkrát ročně

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Velkou pěstírnu vysoce kvalitní marihuany objevili policisté v ulici Na Sezníku v olomoucké městské části Černovír. Umístěna byla v jedné z průmyslových hal a byla vybavena špičkovou technikou v hodnotě miliónu korun. Zahradníky byli dva cizinci, organizátorem pak Čech.

BEZ KOMENTÁŘE: Jedna z největších odhalených pěstíren v OlomouciVideo: Policie ČR

 
Článek

„Co se týče rozsahu technického vybavení, sklizně a zisku šlo o jednu z největších pěstíren na střední Moravě za posledních několik let,“ řekl ve čtvrtek novinářům zástupce vedoucího územního odboru Policie ČR v Olomouci Jiří Musil.

Policisté na případu pracovali bezmála tři měsíce. Stalo se tak poté, co díky  poznatkům získaným z drogového prostředí pojali podezření, že by se ve městě mohla velká pěstírna nacházet.

Foto: Policie ČR

Policisté v pěstírně objevili množství rostlin.

Pachatelé byli zadrženi minulý týden. Dva Vietnamci ve věku 39 a 55 let byli zadrženi přímo v pěstírně, kde měli část prostor haly upravenu k přebývání. Osmačtyřicetiletý muž z Olomouce, který organizovanou skupinu vedl, byl ve stejnou dobu zadržen v místě bydliště. „Drogu vyráběli průmyslovým způsobem,“ poznamenal vedoucí územního odboru Policie ČR v Olomouci Petr Tománek.

612 rostlin konopí

Provoz pěstírny mají policisté zatím zdokumentován od jara. Předpokládají přitom, že se skupině podařila jen jedna sklizeň. I tak její zisk odhadují v řádu statisíců korun. O tom, jak výnosné pěstování bylo, svědčí mj. to, že skupina řádně platila elektrickou energii, a to ve výši zhruba sto tisíc korun měsíčně.

Foto: Policie ČR

Pachatelé používali při pěstování konopí mj. i kvalitní substráty a hnojiva.

Kriminalisté na místě zajistili 612 rostlin konopí. Dále zajistili zatím neupřesněné množství polosušené a sušené rostlinné hmoty.

„Předpokládáme, že v hale by se dalo díky špičkovému vybavení sklízet konopí pětkrát až šestkrát ročně,“ uvedl Musil. Vypěstovaná marihuana byla podle něj velmi kvalitní a mezi odběrateli po ní byla velká poptávka.

Všichni tři muži byli obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim až deset let vězení. Na všechny byla uvalena vazba. „Na případu i nadále pracujeme a je možné, že obvinění bude sděleno ještě i dalším pachatelům,“ dodal Musil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám