Hlavní obsah

Škárka může pykat za výroky o zrůdách

Právo, Radim Vaculík, Patrik Biskup

Někdejší poslanec a bývalý předseda Věcí veřejných (VV) Jaroslav Škárka (49) se nejspíš bude muset zpovídat ze svého nedělního prohlášení na sociální síti Facebook, kde označil nedonošené děti za „nevyvinuté zrůdy“ a ostře se pustil i do neziskových organizací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka v lednu 2013

Článek

Od jeho výroků se v úterý distancovalo vedení Vězeňské služby ČR i samotné plzeňské věznice Bory, kde podle informací Práva Škárka v současnosti pracuje.

Bývalý politik, který se do povědomí veřejnosti dostal v roce 2011 v soudní kauze údajné korupce uvnitř tehdy vládních VV, působí na Borech paradoxně v pozici vychovatele.

Mohu potvrdit, že pan Škárka je civilním zaměstnancem plzeňské věznice. Od jeho výroku na sociálních sítích se důrazně distancujeme
Petra Kučerová, mluvčí Vězeňské služby

Ten by měl přitom tamní odsouzené připravit na normální život na svobodě a vést je k slušnému životu v mezích zákona. Je však možné, že sám Škárka svými výroky zákon porušil, čímž už se podle serveru iDnes.cz, který na případ upozornil, zabývá policie.

Zahájili trestní řízení

Podle informací Práva už bylo na Škárku v souvislosti s jeho tvrzením podáno hned několik trestních oznámení, mimo jiné od vedení fondu Nedoklubko, který právě předčasně narozené děti podporuje. Tato podání už řeší plzeňští policisté a tamní státní zastupitelství.

Mluvčí plzeňských policistů Michaela Raindlová v této souvislosti včera Právu potvrdila, že kriminalisté se případem zabývají a už ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Definitivní konec kauzy úplatků VV: Bártu a Škárku soud osvobodil

Domácí

A se Škárkou míní jeho výroky řešit i jeho zaměstnavatel, tedy Vězeňská služba ČR. „Mohu potvrdit, že pan Škárka je civilním zaměstnancem plzeňské věznice. Od jeho výroku na sociálních sítích se důrazně distancujeme. Komentáře na jeho FB profilu nevyjadřují stanoviska Vězeňské služby ČR,“ řekla v úterý Právu mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Ve středu ráno se pak nad Škarkovými slovy ostře pozastavil také generální ředitel Vezeňské služby Petr Dohnal.

„Nemohu uvěřit, že by někdo byl schopen takto hovořit o nedonošených dětech, které na samém začátku života o něj musí bojovat. Jako otec tří dětí naprosto rozumím tomu, jak takové výroky zasáhly rodiče, kteří mají o své děti obrovský strach. V reakci na tyto výroky se obrátíme na spolek Nedoklubko, který v rámci našich charitativních aktivit podpoříme,“ napsal Dohnal na Facebook Vězeňské služby.

Nadřízený s ním bude jednat

A pozadu nezůstal ani přímý nadřízený Škárky, tedy šéf plzeňské věznice Petr Vlk, který rovněž uvedl, že se distancují od Škárkova projevu.

„Ve středu se s ním osobně sejdu a budu s ním celou situaci řešit,“ sdělil Vlk v úterý Právu s tím, že nechce předjímat závěry této schůzky. Podle informací redakce ale není vyloučeno, že bude po Škárkovi požadovat jeho výpověď.

Mluvčí Kučerová doplnila, že Vězeňská služba ČR naopak významně pomáhá v oblasti charity a věznice v regionech intenzivně spolupracují nejen s neziskovkami, ale také s dětskými domovy, školkami, dětskými odděleními v nemocnicích atd.

Podmínka za nenávistný komentář pod fotem prvňáků platí

Krimi

Právě na neziskové organizace Škárka ve svém prohlášení nejvíce zaútočil s tím, že se na lidech „napakují“ a „přiživují se ze státního rozpočtu“. Nejvíc to od toho někdejšího zákonodárce odnesl fond Nedoklubko, který podporuje předčasně narozené děti.

„Jinými slovy nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje,“ napsal Škárka na svém profilu.

Servítky si pak nebral ani na adresu předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Kláry Laurenčíkové a ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka, kterého nazval vyžírkou, jenž v životě nepracoval. Zároveň vyzval, aby stát stopnul veškerou finanční podporu těmto neziskovým organizacím.

„Stát se musí probrat a zbavit se ‚zbytečných lidí‘. Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ uvedl mimo jiné Škárka.

Lidé posílají statisíce

Jeho slova se dotkla řady lidí včetně těch, kteří sami byli nedonošenými dětmi anebo mají předčasně narozené své potomky, a vyvolala vlnu finanční pomoci pro zmíněný fond Nedoklubko. Podle jeho ředitelky Lucie Žáčkové už tato organizace v posledních hodinách obdržela od dárců stovky tisíc korun, například čtvrt milionu od operátora T-Mobile, ale třeba i pět tisíc od ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Nenávist na internetu je třeba potírat, ale při zachování svobody slova, shodli se experti

Domácí

Pozadu nechce zůstat ani sama Vězeňská služba ČR, jejímž Škárka prozatím stále zaměstnancem je.

„V reakci na tyto výroky se obrátíme na spolek Nedoklubko, který v rámci našich charitativních aktivit podpoříme,“ řekla Právu mluvčí Kučerová.

A ředitel Vlk už se podle svých slov jménem plzeňské také předsedkyni fondu Nedoklubko Žákové omluvil za to, že „zaměstnáváme v našich řadách takové lidi, jako je pan Škárka“.

Škárka se mohl do věznice dostat už před lety, ale nikoli v roli zaměstnance, nýbrž jako odsouzený. V roce 2011 totiž uvedl, že pravidelně dostával peníze od tehdejšího lídra VV a ministra dopravy Víta Bárty jako úplatky za loajalitu. Případ řešila policie a pak i soud, kde původně Škárka v dubnu 2012 dostal nepravomocně tříletý trest vězení za podvod. Ten ale nadřízený odvolací pražský městský soud zrušil a nakonec Škárku i Bártu obžaloby zprostil.

Reklama

Výběr článků

Načítám