Hlavní obsah

Sisák s Halou podle policie obrali exministra Řebíčka o 25 miliónů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kauza údajně zmanipulovaných insolvenčních řízení kolem kontroverzního finančníka Petra Sisáka a advokáta Ivo Haly se kromě úpadku společnosti Via Chem Group podle zjištění Práva úzce dotýká také fotbalového klubu SK Slavia Praha, který až do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček

Článek

Toho údajná organizovaná zločinecká skupina pod vedením Sisáka měla obrat o necelých 25 miliónů. Vyplývá to z textu obvinění jednotlivých členů insolvenční chobotnice, které se Právu podařilo získat.

Sám Sisák v úterý ve svém prohlášení stejně jako Hala jakoukoli vinu odmítl a celou kauzu označil za absurdní až kafkovskou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Léčka, nebo nedorozumění?

Útok na Řebíčka každopádně podle policie spočíval ve zinscenování fiktivního insolvenčního řízení společnosti Falkonida, do jejíhož majetku nastrčená insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková – v současné době je ve vazbě – zahrnula i smyšlenou pohledávku za Slavii v řádu stamiliónů korun.

„Aleš Řebíček tak byl uveden v omyl, že ohledně majoritního podílu akcií SK Slavia Praha existují z doby, než jej prostřednictvím společnosti Viscontia nabyl v roce 2011 on sám, nevypořádané obchodní vztahy,“ píše se k tomu v textu obvinění.

Narafičená léčka podle tohoto dokumentu vyvolávala dojem, že Falkonida má nárok na akcie Slavie v hodnotě více než 500 miliónů korun. Skupina tak měla dotlačit Řebíčka k jednáním o odkoupení pohledávek insolvenčních věřitelů, přičemž jako prostředník měl při tomto vyjednávání vystupovat Hala.

Jsem překvapen situací, která se odehrává v České republice, zatímco se s kolegou nacházím na dlouhodobě plánované cestě do zahraničí
z prohlášení Petra Sisáka

Ten měl nabízet, že zařídí dohodu o mimosoudním vyrovnání, s čímž Řebíček nakonec souhlasil a v dubnu 2014 vyplatil přes nastrčené advokáty skupině 24 miliónů a 688 tisíc korun.

Včera Sisák uvedl, že celá kauza je podle něj hluboké nedorozumění a že je připraven ho vysvětlit a objasnit.

„Jsem překvapen situací, která se odehrává v České republice, zatímco se s kolegou nacházím na dlouhodobě plánované několikadenní pracovní cestě do zahraničí,“ stojí v prohlášení, které Sisák rozeslal médiím přes mluvčího společnosti Spolchemie Jana Charváta.

Návrat koncem týdne?

Znovu odmítl, že by se vyhýbal policii. Do republiky se prý vrátí koncem týdne a je připravený s ní stejně jako Hala spolupracovat.

Celý plán na obrání Řebíčka o téměř 25 miliónů měl přitom podle policie vymyslet právě Sisák a Hala měl podle obvinění dohlížet na jeho realizaci, k čemuž měl využívat další obviněné včetně Vápeníkové a také současného žalobce brněnského městského státního zastupitelství Romana Skopala.

Právě on měl totiž na konci roku 2012 připravit pro Halu dokumenty, které stály na počátku fiktivního insolvenčního řízení.

Žalobce vinu odmítá

Skopal v úterý Právu řekl, že se cítí nevinen. „Mám čisté svědomí a orgánům činným v trestním řízení poskytuji plnou součinnost,“ uvedl. Poznamenal, že v době údajné trestné činnosti související se Sisákem byl nezaměstnaný a vůbec nevěděl, že se dostane do soustavy státního zastupitelství.

Dříve pracoval jako asistent někdejší ústavní soudkyně Elišky Wagnerové a těsně před svou prací pro Halu, konkrétně od března 2012 do konce srpna téhož roku, pracoval jako ředitel justičního odboru na resortu spravedlnosti.

„Skončil po uplynutí šestiměsíční zkušební lhůty,“ poznamenala k tomu mluvčí resortu Tereza Schejbalová. Do soustavy státního zastupitelství Skopal podle ní nastoupil loni na jaře.

Vzhledem k tomu, že podklady pro fiktivní insolvenci připravoval pro Halu ještě dlouho předtím, není podle náměstka brněnského městského státního zastupitelství Ivo Hahna v současné době nutné, aby byl od své aktuální práce žalobce odstaven.

„Charakter agendy, kterou má na starosti, nevyžaduje, aby v tomto směru byla přijata jakákoliv opatření,“ řekl Hahn s tím, že Skopal nemá na starosti trestní věci.

O případném návrhu na jeho odvolání do rukou ministra spravedlnosti chce šéfka úřadu Kateřina Jirásková rozhodnout až poté, co obvinění nabude právní moci.

Nátlak na dva soudce

Text obvinění celkem čtrnácti lidí včetně Sisáka a Haly, kterým se ho však ještě policii nepodařilo na rozdíl od ostatních doručit, také detailně popisuje, jak měla celá skupina manipulovat insolvenci společnosti Via Chem Group.

Zmiňuje také nátlak na soudkyni českobudějovického krajského soudu Marii Červenkovou, která měla úpadek na starosti. Např. v roce 2013 na ni měl Hala opakovaně naléhat, aby zamítla nároky oprávněných věřitelů, např. městské části Praha 10, která utopila v bezcenných dluhopisech Via Chem Group téměř 100 miliónů.

Hala měl dokonce soudkyni přivézt do její kanceláře už vypracovaný koncept usnesení o odmítnutí návrhu oprávněných věřitelů, což Červenková následně také udělala. Fakt, že ovlivňování soudkyně měl řídit Sisák a vykonávat Hala, policie dle textu obvinění dokládá zejména odposlechy i sledováním.

Červenková mezi obviněnými není, policie ale v rámci páteční akce prohledala dle informací Práva její kancelář. To samé se týká i Miroslava Veselého, dalšího českobudějovického soudce, na kterého měla skupina kvůli zmanipulovaným insolvencím tlačit.

Ten už na začátku týdne ale jakýkoli nezákonný nátlak odmítl. Svých podřízených se v úterý zastal i šéf českobudějovického krajského soudu Milan Tripes. „Naprosto za postupem soudu stojím, neumím si představit, jak by mohli ovlivnit průběh té insolvence,“ řekl šéf soudu a dodal, že celé rozhodování je pod drobnohledem nadřízených orgánů i veřejnosti, protože insolvenční spis je dostupný na internetu.

Kdo je obviněn
Petr Sisák (48)
bydliště má na Maltě, koncipient v advokátní kanceláři Ivo Haly a předseda dozorčí rady Spolchemie, člen dozorčí rady Spolku pro chemickou a hutní výrobu; údajně hlava celé skupiny, ovládal řadu firem a primárně úkoloval Halu, svého otce a právníka Pacovského
má být obviněn ze zvýhodnění věřitele, z pokusu o způsobení úpadku a pokusu z poškození věřitele, zvýhodnění věřitele, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu a stejně jako všichni níže uvedení i z účasti na organizované zločinecké skupině
Ivo Hala (41)
advokát, insolvenční správce, člen dozorčí rady Spolku pro chemickou a hutní výrobu; předával dále Sisákovy pokyny
má být obviněn ze zvýhodnění věřitele, zasahování do nezávislosti soudu, podplacení, podvodu, legalizace výnosů z trestné činnosti a pletich v insolvenčním řízení
Petr Kovařík (37)
společník v kanceláři Ivo Haly
je obviněný ze zasahování do nezávislosti soudu, je ve vazbě
Milan Kučeřík (33)
advokát, právní zástupce firmy Borsay, jejíž dluhopisy koupilo např. město Sokolov, fakticky prý vykonával advokacii pro Halovu kancelář
je obviněný ze zasahování do nezávislosti soudu, podvodu a podplacení, je ve vazbě
Jan Pacovský (41)
advokát, právník Key Investments; údajně pro Sisáka spravoval zahraniční společnosti
obviněn z pokusu o způsobení úpadku a podvodu
Vladimíra Jechová Vápeníková (48)
insolvenční správkyně; podle policie jednala podle pokynů Haly, Kučeříka a Kovaříka
je obviněná z pokusu o způsobení úpadku, pokusu o poškození věřitele a podvodu, je ve vazbě
Tomáš Machotka (40)
podnikatel, vystupuje jako vlastník firmy Sarpent, věřitele Via Chemu; podle policie bílý kůň Sisáka
je obviněný z pokusu o způsobení úpadku, pokusu o poškození věřitele a podvodu, je ve vazbě
Jozef Kaán (54)
Slovák, podnikatel; vlastnil Campaspol Holding, který původně patřil pod Via Chem, firma Campaspol Holding před několika lety údajně vlastnila Setuzu; podle policie bílý kůň Sisáka
obviněn z podvodu
Petr Líska (44)
podnikatel; jednatel firmy Helson plus, která se zabývá správou nemovitostí a jejímž společníkem je Věra Sisáková, manželka Petra Sisáka; podle policie bílý kůň Sisáka, který figuroval do loňského roku jako předseda představenstva společnosti Falkonida, což je společnost, díky níž v minulosti bývalý ministr Aleš Řebíček málem přišel o akcie fotbalové Slavie
obviněn z podvodu
Vladimír Sisák (78)
Slovák, otec Petra Sisáka, člen dozorčí rady Via Chem Slovakia, která spadá pod společnost Via Chem Group
obviněn ze zvýhodnění věřitele, pokusu o způsobení úpadku a zvýhodnění věřitele, stejně jako níže uvedení již není obviněn z účasti na organizované zločinecké skupině
Roman Skopal (33)
státní zástupce z Kroměříže, kamarád Milana Kučeříka, případ nesouvisí s prací státního zástupce ani s jeho někdejší prací na ministerstvu spravedlnosti
obviněn z podvodu
Robert Vladyka (42)
advokát
obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti
Nikola Regnerová (32)
podnikatelka z Prahy, přítelkyně Kučeříka, podle policie mu zařídila lékařské potvrzení, díky kterému nebyl neomluven na zkoušce insolvenčního správce, bez řádné omluvy by v ní neuspěl
obviněná z podplacení
Milan Čech (49)
lékař Nemocnice Na Homolce, podle policie vystavil za maso Kučeříkovi nepravdivé lékařské potvrzení
obviněn z přijetí úplatku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám