Hlavní obsah

Na Sisáka s Halou vydali příkaz k zadržení

Právo, Jakub Troníček
Aktualizováno

Policie v pondělí dostala oficiálně příkaz k zadržení hlavních aktérů rozsáhlé insolvenční kauzy, finančníka Petra Sisáka a advokáta Ivo Halu, kteří při pátečním zásahu detektivům proklouzli. Protikorupční útvar koncem týdne vtrhl do sídla ústecké společnosti Spolchemie a na Krajský soud v Českých Budějovicích, zadržel a posléze také obvinil čtrnáct lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ústřední dvojice kauzy spojené s údajně zmanipulovanými insolvenčními řízeními mezi nimi ale nebyla.

Vydání příkazu k zadržení dvou podezřelých Právu potvrdil pardubický soudce Karel Gobernac, který svým rozhodnutím vyhověl nedělnímu návrhu žalobce Adama Borguly z pražského vrchního státního zastupitelství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodnutí jsem okamžitě předal policii,“ uvedl Gobernac. V internetové databázi hledaných osob každopádně ještě v pondělí večer ani jeden z mužů nefiguroval.

Už v neděli šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová uvedla, že pokud by se policii nepodařilo oba najít, přišel by zřejmě na řadu mezinárodní zatykač.

Hledání tzv. „krtka“ se intenzivně věnuje Generální inspekce bezpečnostních sborů

Sisák v pondělí přes svou advokátku Kateřinu Buďveselovou vzkázal, že je připraven se do konce týdne dobrovolně policistům přihlásit. „Je na plánované služební cestě a ještě do konce týdne se dostaví na policii,“ řekla Sisákova advokátka Aktuálně.cz. [celá zpráva]

Krtka hledá GIBS

Ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec v neděli naznačil, že Sisák s Halou nemuseli zmizet náhodou, ale že mohli dostat včasné varování. Podle informací Práva už se ostatně hledání tzv. „krtka“ intenzivně věnuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má na starosti vyšetřování trestné činnosti policistů.

Právo informovalo už včera, že citlivé informace o chystané razii s krycím názvem Hangár související s kontroverzním finančníkem Sisákem unikly se značným předstihem do tuzemského podnikatelského prostředí. [celá zpráva]

Kauza se týká komplikované insolvence zadlužené společnosti Via Chem Group, kterou Sisák podle všeho ovládá a která držela v ústecké Spolchemii zhruba třetinový podíl.

Celý případ je ale daleko složitější a souvisí také s kontroverzní společností Key Investments, která mj. radnicím Prahy 6, 10, 13 a Sokolova za stamilióny prodala bezcenné dluhopisy zmíněné Via Chem Group.

Radnice ostrouhaly

Společnost ovládaná přes neprůhlednou schránku sídlící na Britských Panenských ostrovech, je od dubna 2014 v úpadku a dluží věřitelům téměř tři miliardy korun. A zatímco radnicím se vesměs nedaří ztracené peníze vymoci zpátky, think tank bývalého prezidenta Václava Klause, tedy Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), podle České pozice před téměř dvěma lety přiměl zadluženou společnost Via Chem Group, aby své dluhopisy odkoupila zpátky.

Výkonný ředitel CEP Jan Skopeček každopádně v pondělí pro Právo jakoukoliv souvislost s aktuální kauzou odmítl. „CEP rozhodně nezískalo od společnosti Keys Investments zpět veškeré investované prostředky,“ uvedl Skopeček s tím, že část cenných papírů muselo centrum převést na nového správce.

Věřitel podle něj není a nemůže být odpovědný za postup dlužníka vůči ostatním věřitelům. Skopeček také dodal, že ze strany CEP šlo o investování výhradně soukromých prostředků, a to v řádu miliónů korun.

Insolvenci Via Chem Group měl zpočátku na starosti právě Hala a po něm ji převzala kancelář právničky Vladimíry Jechové Vápeníkové. Právě ta je podle informací Práva jednou z obviněných, na které soud o víkendu uvalil vazbu.

Hala, který platí za Sisákovu pravou ruku, ale zároveň ho oficiálně zaměstnává ve své advokátní kanceláři, každopádně stojí i za dalšími podezřelými insolvencemi z poslední doby. Konkrétně jde třeba o úpadek zkrachovalé lounské vagónky Legios, v rámci kterého Halu obvinil jeden z hlavních věřitelů, Všeobecná úvěrová banka, že v tichosti umožnil „odklon“ majetku firmy fiktivním věřitelům. Hala po tomto řízení přišel o povolení řídit jako insolvenční správce velké úpadky.

Sídla na jih

Obě insolvence přitom spojuje i českobudějovický soud, kde policisté na sklonku minulého týdne rovněž zasahovali a který oba případy soudil. Přestože zmíněné společnosti původně sídlily v severních Čechách, tak těsně před krachy převedly svá sídla na jih, odkud Hala pochází, a tím se dostaly do působnosti tamního soudu.

Policisté skupinu obvinili z řady trestných činů, které se týkají zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo za účast v organizovaném gangu. Právní kvalifikace není u všech obviněných osob stejná.

Čtyři obviněné soud poslal do vazby kvůli obavám, že by mohli ovlivňovat svědky nebo pokračovat v trestné činnosti. Právu to potvrdil šéf pardubického soudu Milan Špryňar. Nejpřísnější trest až 12 let vězení hrozí obviněným, kteří podle policie ovlivňovali soudce.

Policisté v pátek v souvislosti s touto kauzou zapečetili kancelář českobudějovického soudce Miroslava Veselého, který má konkurz Via Chem Group na starosti.

Obvinili prý žalobce z Brna

Česká televize v pondělí informovala, že jedním z obviněných by měl být žalobce Roman Skopal z Městského státního zastupitelství v Brně.

Náměstek brněnského městského státního zastupitelství Ivo Hahn v souvislosti s obviněním Skopala uvedl, že stíhání se netýká činnosti úřadu. „Údajné trestné činnosti se měl dopouštět v době, kdy nepracoval na státním zastupitelství a tato činnost tak nijak nesouvisí s výkonem jeho funkce,“ řekl Právu Hahn a doplnil, že trestná činnost Skopala má spadat do roku 2012.

Hahn zároveň dodal, že současný brněnský žalobce i po obvinění vykonává svou práci. „Charakter agendy, kterou má na starosti, nevyžaduje, aby v tomto směru byla přijata jakákoliv opatření,“ přiblížil Hahn s tím, že Skopal nemá na starosti trestní věci.

O případném návrhu na jeho odvolání do rukou ministra spravedlnosti chce šéfka úřadu Kateřina Jirásková rozhodnout až poté, co obvinění nabude právní moci. „Proti usnesení o zahájení stíhání lze podat stížnost. Teprve pokud by státní zástupce rozhodl o jejím zamítnutí, tak bude možné přijmout nějaká opatření,“ poznamenal Hahn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám