Hlavní obsah

Šibenice před Sněmovnou je přestupek

Policie považuje případ šibenice, která se objevila na úterní demonstraci před Sněmovnou proti novele pandemického zákona, za přestupek proti veřejnému pořádku. Předala jej Magistrátu hlavního města Prahy k posouzení. Těm, kteří šibenici na náměstí umístili, hrozí až desetitisícová pokuta.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Účastníci přišli před Sněmovnu protestovat proti novele pandemického zákona.

Článek

„Na základě vyhodnocení dostupných materiálů z médií policisté v souvislosti s úterní demonstrací oznámili několik osob Magistrátu hlavního města Prahy, a to pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

FOTO: Protest před Sněmovnou proti novele pandemického zákona

Domácí

Policie přitom původně případ odložila s odůvodněním, že „nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání. Konkrétně u šibenice by k němu došlo v případě, kdyby byl na ní označený někdo konkrétní“. Oprátku s nápisem „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“ na úterní protest přinesl jeden ze tří set demonstrujících.

Záznam: Demonstrace na Malostranském náměstí 25.1.2022Video: Novinky

„Došetřením věci byly policisty zajištěny kamerové záznamy z brífinků jednotlivých politických stran, kdy u některých poslanců dle jejich vyjádření vzbudilo toto jednání pohoršení,“ dodala Kropáčová.

Politici, kteří už v úterý policii i ministra vnitra Víta Rakušana vyzývali k tvrdšímu zakročení, jsou s kvalifikováním šibenice jako přestupku spokojeni. „Jsem tomu rád. Šibenici považuji za naprosto nepřípustnou. Je to výhrůžka smrtí, která do demokracie a svobodné společnosti nepatří,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Za hranou, vrchol nevkusu. Politiky pohoršila šibenice na demonstraci

Domácí

Šetření policie schvaluje i senátor Zdeněk Hraba (STAN). Sám v šibenici spatřoval znaky trestného činu výtržnictví, respektuje ale závěry policie. „Osobně považuji jednání demonstrantů za nemravné a odporné, bez ohledu na jeho právní kvalifikaci. Jsem přesvědčen, že nesouhlas s činy ústavního činitele, premiéra nebo prezidenta nedává jakýkoli důvod ke sprostému chování vůči nim. Ten, kdo se takového jednání dopouští, by měl nést právní důsledky,“ řekl Hraba.

Foto: Pavel Jaňurek, Právo

Protestující si přinesli také šibenici s výhružným nápisem.

Organizátoři se distancovali

S tím souhlasí poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). „Já samozřejmě jsem rád, že se šibenice z úterní demonstrace řeší. Vyhrožování smrtí je u nás trestné a takto explicitní projevy na demonstrace rozhodně nepatří. Já si myslím, že je na místě policejní přísnost a naprostá nesmlouvavost,“ vyjádřil se pro Právo Kolář.

Sama iniciativa Chcípl PES, která úterní demonstraci pořádala, odmítla s vystavěním oprátky jakékoli spojení. „Tato šibenice byla instalována mimo ohlášené místo demonstrace skupinou osob, která byla na místě od sedmi ráno. Hnutí Chcípl PES se distancuje od jakýkoliv forem násilí nebo výhrůžek, tak jako jsme to již prokázali na mnoha demonstracích,“ napsalo vedení iniciativy v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám