Hlavní obsah

Severočeské soudy zastavují kauzy dvakrát častěji než jiné

Právo, Josef Koukal
ÚSTÍ NAD LABEM

Severočeské soudy mají v rámci české justice jedno zarážející unikum. Místní soudci mají na svědomí více než čtvrtinu případů z celé České republiky, které končí předčasně zastavením trestního stíhání. V praxi to znamená, že obžalovaní v těchto věcech před soudem nakonec vůbec nestanou.

Článek

Statistická čísla za rok 2007 hovoří jasně. Z 5103 trestních stíhání zastavených na okresních soudech v České republice jich 1338 zastavili právě severočeští soudci. Stejný trend trval i v loňském roce. Statistiku sice ministerstvo spravedlnosti zatím zpracovává a zveřejní ji až v polovině března.

Ministr Jiří Pospíšil (ODS) však Právu potvrdil, že počet zastavených trestních stíhání je tím, na co se jeho kontroloři zaměřili při prověrkách na prvoinstančních soudech na severu Čech.

„Množství zastavených trestních stíhání je jednou z věcí, které na severočeských soudech prověřujeme. Výsledky budeme mít k dispozici v příštích dnech,“ řekl Právu ministr Pospíšil.

Pokud by se ukázalo, že některé kauzy byly zastaveny účelově, hrozí soudcům postih v podobě kárného řízení. Rozdíl oproti jiným regionům je v severních Čechách enormní. Případů, kdy proces v trestní věci skončí dřív, než začal, tam bylo v roce 2007 dvakrát víc než například na severní Moravě při zhruba stejném množství řešených kauz.

Dvojnásobný náskok měly severočeské okresní soudy i ve srovnání se Středočeským a západočeským krajem.

Odsouzení za vážnější činy

Trestní stíhání lze zastavit například v případě, že pachatel byl ještě před projednáním své kauzy odsouzen za jiný, závažnější čin. Tím se také soudci nejčastěji brání. „Zrovna dnes kolega zastavil stíhání člověka obžalovaného z krádeže, který mezitím dostal osm let za jiný trestný čin,“ uvedla příklad místopředsedkyně Okresního soudu v Chomutově pro trestní úsek Hana Bílková.

Podle ní se zastavování kauz týká právě především recidivistů, kteří stihnou spáchat závažnější trestný čin dřív, než jsou odsouzeni za méně závažný.

Že by za masivním zastavováním trestních kauz byl dlouhodobý tlak ministerstva spravedlnosti na snížení počtu nedodělků, jichž se na severočeských soudech za léta nahromadily tisíce, odmítají jak soudci, tak ministerstvo. „Že by někdo zastavoval trestní stíhání bezdůvodně, to se mi nezdá. Pokud se likvidují léta staré nedodělky a pokud v mezidobí došlo například k novému odsouzení, pak soudce logicky zvažuje, zda má význam v případu pokračovat nebo věc zastavit,“ podotkl předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek.

„Ministerstvo spravedlnosti se snaží motivovat severočeské soudy k tomu, aby vyvinuly zvýšené úsilí k dořešení kauz staršího data. Nemá ale v tuto chvíli žádné indicie, že by v důsledku toho docházelo na soudech k nárůstu počtu případů, které jsou vyřizovány zastavením trestního stíhání,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

Ombudsman soudy neřeší

Soudce Kohoutek zároveň upozornil, že státní zástupci mají ve všech případech možnost uplatnit proti usnesení soudu opravný prostředek. Stížnost proti usnesení o zastavení trestní věci může podat i oběť. Zejména v případech, kdy je věc zastavena po několika letech, však poškození tuto možnost prakticky nevyužívají.

Stížnost k ombudsmanovi je v případě trestní věci předem vyloučena. „Činnost soudů ani trestněprávní záležitosti nejsou v působnosti veřejného ochránce práv. I kdyby se na nás někdo v takové záležitosti obrátil, dostane odpověď, že ombudsman nemůže nic dělat, protože nesmí zasáhnout do soudního řízení,“ sdělila Právu mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám