Hlavní obsah

Šestnáctiletý chlapec nadýchal 2,5 promile

Právo, Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šestnáctiletý mládenec nadýchal ve Vsetíně - Luhu takřka 2,5 promile alkoholu. Hodnotu mu naměřili při kontrole městští strážníci. O případu v pondělí informovala mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Článek

Incident, na který strážníky upozornili občané, se odehrál v pátek těsně před půlnocí v Luhu. „Dostali jsme oznámení, že mládež ruší noční klid,“ uvedl ředitel vsetínské městské policie Nikolaj Martinák.

Na místo proto vyjela hlídka, která našla skupinku osob, z nichž dvě byly mladší osmnácti let. „Jednalo se o chlapce, zjevně pod vlivem alkoholu, což potvrdila i orientační dechová zkouška,“ pokračoval šéf strážníků s tím, že mladšímu chlapci bylo naměřeno 2,35 promile. Alkoholový dýchánek tak bude mít dohru u kurátorky pro mládež, která bude zkoumat výchovné prostředí v rodině.

Vsetínsští strážníci letos řešili bezmála stovku podobných případů. Rozrůstají se také přestupky proti vyhlášce o zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství. „Od července letošního roku, kdy vyhláška vstoupila v platnost, jsme řešili přes sto případů. Většinou se ale jednalo o problémové občany,“ uzavřel Martinák.

Nešpor: Horší situace s pitím mládeže je zřejmě jen v Rusku

Primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, Karel Nešpor přiznal, že podle celoevropských průzkumů patří česká mládež v holdování alkoholu mezi nejhorší. Problematičtější situace by podle jeho odhadů mohla být leda v Rusku, kde však podobný průzkum neproběhl.

Podle Nešporových slov za tímto stavem stojí snadná dostupnost alkoholu, ať co do faktické nominální ceny, tak i do situace, kdy mladistvým prodají alkohol v řadě obchodů i restauračních zařízení.

Stav, při němž mladiství nadýchá bezmála dvě a půl promile, se dá podle Nešpora označit za otravu alkoholem. Pravidelná konzumace alkoholu v raném věku navíc může dle primáře poškodit mozek a v řádu měsíců způsobit závislost, k níž se dospělý organismus dopracuje až po několika letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám