Hlavní obsah

Šestiletý chlapec zemřel, když mu matka přestala dávat inzulín. Poradil jí to léčitel

Právo, Ludmila Žlábková
Trutnov

Až šestnáct let ve vězení může strávit 27letá žena z Trutnova a její o třináct let starší přítel, kteří počátkem roku uvěřili doporučení léčitelů a přestali ženině šestiletému synovi podávat inzulín. Ten ho však jako diabetik bezpodmínečně potřeboval. Přerušená léčba vedla až k chlapcově smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oba dospělé nyní kriminalisté obvinili ze zvlášť závažného zločinu úmyslného těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. „Ráno 10. dubna jsme byli přivoláni k zemřelému dítěti, které bez známek života nalezla jeho matka v posteli. Lékařům se přes veškerou snahu nepodařilo chlapcovy životní funkce obnovit,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Nařízená soudní pitva pak prokázala, že chlapec zemřel na oběhové selhání v hyperglykemickém kómatu. Naměřená hladinu cukru v těle byla až pětinásobně vyšší, než je norma. Úmrtí tedy začali kriminalisté vyšetřovat pro podezření z cizího zavinění.

„Matka s přítelem vypověděli, že začátkem roku vyhledali pomoc léčitelů, aby synovi, který trpěl akutní formou cukrovky, pomohli. Podle jejich sdělení jim léčitelé prodali přírodní preparáty, které měly chlapcův organismus očistit tak, až by mělo dojít k úplnému vyléčení,“ pokračovala mluvčí.

Dvojice je vyšetřována na svobodě

Matka s přítelem postupně snižovali dávky inzulínu, až inzulín přestali aplikovat úplně. Do kontrolního deníku zapisovali nepravdivé údaje, jakoby byl chlapec v pořádku, ačkoliv glukometr vykazoval tak vysoké hodnoty, že byly prakticky neměřitelné.

Když se chlapcův zdravotní stav začal prudce zhoršovat, nejenom že znovu nezahájili nařízenou léčbu, ale ani nevyhledali pomoc lékařů. Na následky absence inzulínu chlapec bohužel zemřel.

Matka i přítel budou vyšetřováni na svobodě, protože vyšetřovatel shledal, že pohnutky, které je vedly, nebyly zavrženíhodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám