Hlavní obsah

Sériový vrah důchodkyň dostal doživotí

Právo, Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sériový vrah důchodkyň Miloslav Sláma půjde na doživotí do vězení, rozhodl ve středu odpoledne Městský soud v Praze. Sláma v letech 2001 až 2003 staré ženy v jejich bytech vždy oloupil, tři podle obžaloby zavraždil a u čtyřech se o to pokusil. Soud mu také přiřkl 27 loupeží a sedm krádeží.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Sláma, který se ve své závěrečné řeči se slzami v očích omlouval svým obětem i jejich rodinám, vyslechl verdikt se sklopenou hlavou, ale bez výrazných projevů emocí.

Rozsudek zatím není pravomocný, Sláma se okamžitě po jeho vynesení odvolal. Ani on, ani jeho advokát nechtěli verdikt jakkoli komentovat.

Soud tak téměř ve všech bodech souhlasil s obžalobou, která doživotní trest pro Slámu dopoledne navrhla. Zprostil ho jen obžaloby ze dvou podvodů, kdy od stařenek vylákal menší částky peněz.

Podle soudkyně Mileny Němcové nešlo v těchto dvou případech o podvod, protože částka nepřesahovala 5000 korun.

Slámův obhájce Roman Chalupník ještě před vynesením rozsudku navrhoval trestné činy kvalifikovat jen jako loupeže. Ve třech případech, kdy stařenky přišly o život, jako loupeže s následkem smrti. Sazba by se tak snížila na 10 až 15 let odnětí svobody.

Chalupník ve své dlouhé, téměř tříhodinové závěrečné řeči, během níž dokonce usnul jeden ze dvou příslušníků justiční stráže střežících Slámu v soudní síni, rozebíral jedno přepadení po druhém.

Snažil se soud přesvědčit, že jeho klient vždycky "jenom" zacpal jednou ruku přepadené ženě ústa, druhou jí znehybnil ruce, aby se nemohla bránit, ale nikdy neměl v úmyslu zabít.

Podle Chalupníka lékařské zprávy i výpovědi svědků dokládají, že přepadené ženy neměly na krku stopy po škrcení. "A zIomená žebra či další zranění si mohly způsobit pádem, který můj klient nezavinil," tvrdil obhájce.

Soud mu ale neuvěřil a dal zapravdu státnímu zástupci Martinu Omelkovi, který Slámovi doživotí navrhl. Podle rozsudku byly útoky na ženy, z nichž nejmladší bylo 67 a nejstarší 94 let, velmi brutální.

Přiznal jen loupeže

Podle výpovědí důchodkyň se k nim Sláma vždy vetřel do bytu, prosil je, byl až servilní. Například čtyřiaosmdesátileté Josefě Pánkové dokonce přinesl květinu. V bytě se ale na stařičké ženy zezadu vrhl, mlátil je, škrtil, vyhrožoval a žádal co nejvíce peněz. [celá zpráva]

Sláma u soudu odmítal, že by se dopustil závažnějšího násilí či někoho dokonce zavraždil.

Pachatel splácí škodu

Podle státního zástupce je společenská nebezpečnost Slámových činů mimořádně vysoká a nelze přitom přihlédnout k žádným polehčujícím okolnostem. "Ochrana společnosti si vyžaduje, aby byl Sláma navždy zbaven možnosti útočit na bezbranné osoby," prohlásil Omelka ve své závěrečné řeči.

Slámův obhájce marně argumentoval tím, že jeho klient "bezprecedentně" spolupracoval s policií, sám se dokonce přiznal k některým nenahlášeným přepadením, všem obětem či jejich rodinám se omluvil dopisem a podle svých možností jim postupně splácí škodu. Ta činila za dva roky Slámova převážně pražského řádění 320 tisíc korun.

Reklama

Související články

Sériovému vrahovi důchodkyň hrozí doživotí

Doživotí hrozí Miloslavu Slámovi z Plzně, jehož případ začal v úterý projednávat pražský městský soud. Třiatřicetiletý muž je podezřelý ze série loupežných...

Výběr článků

Načítám