Hlavní obsah

Sériovému vrahovi důchodkyň hrozí doživotí

– PRAHA

Doživotí hrozí Miloslavu Slámovi z Plzně, jehož případ začal v úterý projednávat pražský městský soud. Třiatřicetiletý muž je podezřelý ze série loupežných vražd důchodkyň, celkem se však bude zpovídat z 43 trestných činů. Jeho odhalená činnost patří podle policistů k nejzávažnějším za poslední léta.

Foto: Alena Lochmannová

Organizaci Plzeň – TURISMUS se podařilo využít zvýšeného zájmu o Plzeň jako Evropské hlavní město kultury.

Článek

Podle státního zástupce Martina Omelky má brutální pachatel na svědomí vraždy tří důchodkyň, o zavraždění čtyř dalších se pokusil. Dále je stíhaný za 27 loupeží, sedm krádeží, dva podvody a 41 případů porušování domovní svobody.

Obžalovaný Sláma byl dopaden loni poté, co policie krátce držela nepravého pachatele. [celá zpráva] Série odstartovala v roce 2001 třemi loupežnými přepadeními na Plzeňsku. Násilník se pak přesunul do hlavního města.

"Já jsem nemohl sehnat práci, neměl jsem bydlení. Tuto trestnou činnost jsem používal na to, že jsem si kupoval jídlo a oblečení a platil si ubytovnu nebo hotel," vysvětloval dnes své pohnutky vyučený lakýrník, který dříve vystřídal povolání řidiče a revizora dopravního podniku v Plzni, prodejce plyšových hraček či dealera pohlednic.

Důkazů je dost, míní žalobce

Vybíral si ženy vysokého věku, ke kterým se vloudil pod různými záminkami, například že jim nese peníze či jde vyměnit zámky. Kvůli pár stokorunám pak oběti brutálně napadal. U soudu řekl, že byly důvěřivé a nepozorné.

Do důchodkyň kopal, bil je i škrtil. Tři ženy jeho řádění nepřežily, přičemž policie konstatovala, že se jeho agresivita stupňovala.

"Škoda se pohybuje zhruba mezi třemi až čtyřmi sty tisíc," uvedl již před časem státní zástupce Omelka. Sláma, který je držen ve vazební věznici, se k činům částečně přiznal.

Omelka případ přirovnal k dosud nejhorším sériovým vraždám české kriminalistiky. "Domnívám se, že je to vcelku ojedinělý případ, který by šel možná srovnat s hradeckým případem manželů Stodolových," míní. Ti byli za sérii osmi vražd odsouzeni, i když zatím nepravomocně, k doživotnímu žaláři.

Reklama

Související témata:

Související články

Sériový vrah stařenek před soudem

Pouhý měsíc uplynul od vynesení doživotních trestů nad Jaroslavem a Danou Stodolovými, obžalovanými z osmi vražd, a už se schyluje k soudu s dalším brutálním...

Výběr článků

Načítám