Hlavní obsah

Šéfku ERÚ Vitáskovou se prý někdo pokusil zabít

Praha

Předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou se tento týden zřejmě někdo pokusil zabít, uvedla ve čtvrtek televize Nova. Neznámý pachatel poškodil výtah v pražském domě, kde Vitásková bydlí. Policie už půl roku Vitáskovou hlídá kvůli častým výhrůžkám, podle Novy ale den před incidentem policisté přestali dům střežit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková

Článek

V pondělí někdo v domě poškodil výtah pro auta, takže se mohl zřítit. Na několik hodin v něm uvízl přítel Vitáskové. Ačkoliv v domě blízko centra Prahy žijí i jiní lidé, podle Novy Vitásková nepochybuje o tom, že útok byl namířen na ni.

"Porucha byla hodnocena jako zcela neobvyklá s tím, že se jednalo o úmyslný čin. Z osmi nosičů kabiny bylo sedm zcela demontováno," napsala Vitásková v hlášení ministru vnitra, které má Nova k dispozici.

Vitásková dostala policejní ochranku kvůli tomu, že se někdo pokusil její auto vytlačit z dálnice. Útokem se na začátku dubna na utajeném jednání zabývala bezpečnostní rada státu. [celá zpráva]

Vitásková vede boj se solárníky

ERÚ se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol. Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně.

Kvůli solárnímu podvodu ale i sama Vitásková čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, obvinění odmítá.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám