Hlavní obsah

Šéf zkrachovalé Moravia Banky má problém

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý předseda dozorčí rady Moravia Banky Jiří Baron, který byl v souvislosti s krachem tohoto ústavu před dvěma lety nepravomocně odsouzen k 7,5letému trestu, bude čelit dalšímu trestnímu oznámení kvůli svým aktivitám na severní Moravě.

Článek

Zástupci ostravské firmy Karimpex, která obchoduje s pohonnými hmotami a vlastní síť čerpacích stanic, na něj připravují trestní oznámení kvůli údajnému zneužití insolvenčního zákona, který má pomáhat lidem i firmám k vypořádání vzájemných dluhů.

Karimpex tvrdí: jde o útok

Tvrdí, že se v září stali terčem Baronova útoku, který má za cíl jejich firmu zlikvidovat. Finančník měl jednat v zájmu společnosti Czech Distribution Logistic (CDL), která Karimpexu dluží desítky miliónů a byla na ni uvalena exekuce.

„Jednoznačným motivem je vyhnout se šedesátimiliónové platbě a dalším dluhům,“ říká člen představenstva Karimpexu Petr Kajfoš.

Baron zastupuje CDL od letošního srpna na základě plné moci. Pod insolvenčním návrhem podaným na Karimpex 2. září u Krajského soudu v Ostravě jsou však podepsáni členové představenstva CDL Dagmar Plachká a Antonín Světnický. Funkcí se podle obchodního rejstříku ujali ve stejný den, kdy Baron převzal plnou moc nad firmou.

Baron dává od návrhu ruce pryč

Baron dává od insolvenčního návrhu ruce pryč. „Viděl jste někde můj podpis?“ namítl do telefonu na dotazy Práva. O insolvenčním návrhu ani kauze Moravia banky, v níž probíhá odvolání před Vrchním soudem v Olomouci a příští čtvrtek se očekává rozhodnutí, nechtěl po telefonu hovořit.

„To je jeho obvyklá taktika. Dostane plnou moc, jedná za firmu a pak všechno popře. S právníky připravujeme trestní oznámení. Podáme ho jmenovitě na pana Barona a dále na představenstvo CDL,“ říká Kajfoš.

Návrh podaly propojené firmy

Firma CDL iniciovala insolvenční řízení proti Karimpexu s tím, že jí Karimpex dluží přes šest miliónů za pronájem programového vybavení a dodávek pohonných hmot do velkoobchodu. Dále se v textu insolvenčního návrhu, který je volně dostupný na internetu, tvrdí, že dalšími věřiteli jsou i různé české společnosti a státní instituce.

Jako jediný další věřitel se o šest dní později přihlásila však pouze firma Ezop Moravia, a. s., jejímž jediným akcionářem se 30. června stal další muž odsouzený v souvislosti s obchody zkrachovalé Moravia banky, Petr Nádvorník. Po Karimpexu žádá úhradu faktury za 37 miliónů korun.

Obě společnosti, CDL a Ezop, jsou přitom personálně propojené. Jejich dozorčí rady jsou složené ze stejných lidí, předsedkyní dozorčích rad je od dubna 2008 osmadvacetiletá Silvie Fajkošová.

Karimpex: Faktury jsou falešné

Představenstvo Karimpexu se hájí, že oběma firmám nic nedluží a považují insolvenční řízení za pokus, jak na základě zfalšovaných účetních dokladů poslat jejich prosperující firmu do konkursu.

To naznačuje i člen představenstva Ezopu Moravia Milan Hanák, který v písemném vyjádření, jež má ostravský soud k dispozici, sdělil, že fakturu na 37 miliónů, kterou měla vystavit jeho firma Karimpexu, nezná.

„Žádný takovýto doklad označený jako faktura jsem nikdy nevystavil, natož abych dal pokyn nebo souhlas k vystavení tohoto podvodného dokladu,“ distancoval se od dokumentu Hanák a sám firmě doporučil, aby se obrátila na policii.

Baron sice tvrdí, že informace o kauze má jen z internetu, zároveň ale trvá na tom, že všechny doklady, na jejichž základě byl insolvenční návrh podán, jsou v pořádku. „Veškeré faktury jsou naprosto pravé, podložené všemi doklady, které k tomu mají být,“ prohlašuje Baron.

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká vyloučila, že by protikorupční služba v současné době vedla proti Jiřímu Baronovi trestní stíhání. Podle informací Práva na vrchní státní zastupitelství v Olomouci dorazilo naopak trestní oznámení na Karimpex pro podezření z podvodu.

Zahájení insolvenčního řízení začátkem září znamenalo pro Karimpex obstavení účtů a prakticky zmrazení chodu firmy.

„Omezili nás natolik, že jsme byli nuceni přestat obchodovat. Očekávám, že to může skutečně vyústit v likvidaci naší společnosti. Spolu s právníky se snažíme bránit samotnému insolvenčnímu řízení a vyjednáváme s dodavateli, aby nám posečkali,“ popisuje postup firmy v posledních týdnech Kajfoš.

„Každý den nás stojí peníze,“ potvrdila Právu i Pavla Popovová z obchodního oddělení Karimpexu. „Ukazuje se, že kdokoli na vás může podat insolvenční návrh a tím vám zničit podnikání. Taková věc se může stát každému,“ podotkla manažerka.

Reklama

Výběr článků

Načítám