Hlavní obsah

Šéf skinheadů dostal pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský okresní soud poslal na pět let do vězení předáka západočeských skinheadů Jaroslava Brože za propagaci nacismu, fašismu a rasismu. Podle soudu organizoval a s dalšími obviněnými se podílel na rozšiřování materiálů hnutí skinheads: časopisů, nášivek a hudebních nosičů s texty, které podněcují rasovou nenávist. Dalším čtyřem spoluobviněným mužům uložil soud tříleté podmíněné tresty.

Foto: Moravské divadlo Olomouc

Spící krasavice

Článek

Brož byl označován za hlavního organizátora mezinárodních srazů holých lebek v západních Čechách ve druhé polovině 90. let. Na nich se vždy ozývalo skandování fašistických pozdravů a hesel. Policisté zabavili stovky předmětů s fašistickými a rasistickými symboly před plánovaným srazem skinheadů v únoru 1999 v kulturním domě v Líních u Plzně.

Brož tvrdil, že srazy organizoval pouze kvůli finančnímu zisku. Soud mu ale neuvěřil.

"Je prokázáno, že Brož byl brán jako vůdce hnutí skinheads. Hlásil se tak i do telefonu. Soud nevěří tomu, že se neztotožnil s rasistickou, nacistickou a fašistickou ideologií. Společenská nebezpečnost jeho činu je vysoká," uvedl předseda senátu David Protiva. Další obžalovaní byli podle soudu buď přímo členy hnutí skinheads, nebo s ním přinejmenším sympatizovali.

Usvědčovaly i nahrávky telefonátů

V případu bylo žalováno sedm mužů. Soud uložil tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou Petru Oudovi, Martinu Verdanovi, Tomáši Suremkovi a Petru Kuchařovi. Oldřicha Šimla a Jaroslava Tomíčka zprostil obžaloby.

Podle soudu Brož i další obžalovaní používali poštovní schránky k distribuci hudebních nahrávek, písemností a předmětů, z nichž některé sami zhotovili nebo nechali vyrobit. Na tyto poštovní boxy posílali přívrženci hnutí Blood and Honour objednávky i finanční příspěvky. Soud měl k dispozici i fotografie ze srazů, záznamy telefonních hovorů nebo svědectví firem, u kterých si obžalovaní nechali zhotovit kopie hudebních nahrávek nebo nášivky. Soud předvolal i znalce, který se měl vyjádřit k textům v písních hudebních skupin Conflict 88, Apartheid a Buldog, ale i k časopisům a zabaveným předmětům. Podle znalců šlo o rasistické a nacistické texty a symboly.

Brožovi přitížilo, že stál před soudem již víckrát. Jednou ho soudci potrestali za výtržnictví, v dalších případech za veřejné projevování sympatií k fašismu.

Brož se proti rozsudku odvolal. Státní zástupkyně si ve všech případech ponechala lhůtu na rozmyšlenou, stejně tak i většina odsouzených.

Poměrně vysoký nepodmíněný trest pro Brože překvapil Ondřeje Cakla z občanského hnutí, které monitoruje činnost skinheadů. "Počítal jsem, že dostane nejvýš rok a půl. Je to významný signál pro všechny organizátory akcí, které vybízejí k násilnostem vůči menšinám," řekl ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám