Hlavní obsah

Šéf policie vyznamenal v Plzni hrdiny, kteří se vrhli na lupiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nebojácná trojice z Plzně, která se minulý týden vrhla na ozbrojené lupiče a pomohla tím policii k jejich dopadení, se v pátek dočkala oficiální děkovačky. Nikolu Vališovou, Tomáše Valentu a Václava Houšku přijal policejní ředitel Pavel Krákora a ocenil jejich statečný čin.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Plzeňský policejní ředitel Pavel Krákora (vlevo) ocenil trojici hrdinů – Nikolu Vališovou, Tomáše Valentu a Václava Houšku.

Článek

„Osobně vás obdivuji za to, jak jste se zachovali. Tím, že jste nasadili své životy, se zařazujete mezi osobnosti, které lze nazvat hrdiny. Splnili jste jednu ze základních lidských úloh, a tou je pomoc druhému. To dělá z lidí lidi,“ prohlásil Krákora s tím, že za dvacet let policejní praxe se s ničím podobným nesetkal.

Na druhou stranu však upozornil, že zákrok proti ozbrojeným pachatelům byl velmi riskantní a lidé by takové riziko podstupovat neměli. „Od toho jsou tísňové linky,“ dodal policejní šéf.

Profesionální hasič Václav Houška a jeho kamarád s přítelkyní zůstali tu noc v baru jedinými hosty. Byly tři hodiny po půlnoci, když se dovnitř vřítili dva muži v kuklách. „Po barmance chtěli peníze. Jeden z nich držel v ruce plynovou pistoli a druhý dráždivý sprej. Nás si vůbec nevšímali,“ popisoval přepadení Houška.

Jak ho Tomáš držel, tak jsem do něho kopala a mlátila pěstmi
hrdinka Nikola Vališová

Společně s kamarádem zasáhli v okamžiku, kdy barmanka přestala vzdorovat a podávala lupičům požadované peníze „Hodil jsem po nich židli. Okamžitě jsem dostal zásah pepřákem a upadl na zem. Nějakou dobu jsem vůbec neviděl, jen jsem slyšel rány a to, že se do nich pustil kamarád,“ pokračoval Houška.

„Jednoho jsem srazil na zem a zalehl. Mlátil mi pistolí do hlavy. Říkal jsem si, že ho prostě nemůžu pustit,“ doplnil Tomáš Valenta. Do potyčky se zapojila i Nikola Vališová. „Jak ho Tomáš držel, tak jsem do něho kopala a mlátila pěstmi,“ řekla drobná dívka.

Policisté zadrželi jednoho z pachatelů přímo v baru a druhého chytili na útěku kousek od baru. „Asi bych šel do toho znovu, kdyby se podobná situace opakovala“ řekl Tomáš Valenta. Doma ale pochválen moc nebyl. „Čekáme se ženou rodinu, takže jsem dostal vyčiněno, že taky dítě nemuselo tátu nikdy poznat,“ uzavřel Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám