Hlavní obsah

Šéf padělatelů eur z Balkánu půjde na 13 let za mříže

Právo, Eduard Straka
PRAHA

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Jaroslava Lišková vynesla včera rozsudek nad čtyřmi padělateli eur. Muži balkánského původu se pokusili německým tajným agentům Harrymu a Marcovi prodat 460 falešných bankovek s nominální hodnotou 500 eur. To odpovídá 6,82 miliónu korun.

Článek

Za své dílo měli obdržet 87 500 pravých eur a kontrakt na mnohem větší dodávku. K tomu už ale nedošlo, protože byli zadrženi policií.

Hlavní obžalovaný, Enver Musahi, byl odsouzen na 13 let, jeho komplicové Cvetan Stojanov Nenčev a Georgij Kirov Georgiev na 12 a 11 let. Trio penězokazů si svůj trest odpyká ve věznici s ostrahou. Poslední z obžalovaných, Fabian Maluka, který pracoval sám a specializoval se na padělání dokladů, byl odsouzen na tři roky odnětí svobody do věznice s dozorem. Kromě Cvetana Nenčeva byli ostatní padělatelé potrestáni také vyhoštěním z České republiky.

"Pachatelé zneužili pohostinnosti České republiky zvláště závažným a trestuhodným způsobem. Stupeň nebezpečnosti jejich trestné činnosti je mimořádně vysoký, a protože v České republice nemají žádné právní závazky, odsuzují se k trestu vyhoštění na dobu neurčitou. Cvetan Nenčev má v České republice družku s dítětem, proto jako jediný vyhoštěn nebude," vysvětlila Lišková své rozhodnutí.

Balkánci byli shledáni vinnými z padělání a pozměňování peněz a veřejných listin a z toho, že se své trestné činnosti dopouštěli v organizované skupině. U Maluka, který má nejnižší trest, nebyla výroba falešných eur, případně jejich distribuce, prokázána. Byl tedy odsouzen jen za padělání pasů a za to, že nepřekazil obchodování s falešnými bankovkami, o kterém věděl.

Námitky obhajoby byly vyvráceny

Předsedkyně senátu konstatovala, že svůj rozsudek opírá o povolené odposlechy a předložené důkazy. "Na pozdější výpověď obžalovaného Georgijeva, která byla diametrálně odlišná od té původní, nebyl brán zřetel, protože byla zcela zjevně lživá a motivovaná snahou pomoci sobě i ostatním obžalovaným," řekla soudkyně. Lišková také zamítla námitku obhajoby, která se týkala statusu německých agentů. Ve vyšetřovacím protokolu se totiž údajně nenalézalo vyjádření Vrchního soudu, povolující tajným agentům působení na území České republiky.

"Činnost agentů Harryho a Marca byla v souladu s platnými úmluvami mezi Českou republikou a Německem. Přítomnost nebo nepřítomnost povolení ve spise by na posouzení celé věci stejně neměla žádný vliv," prohlásila Lišková. Ze stolu smetla i tvrzení obhájců, že zprávy agentů byly psány rukou, byly dodány až dodatečně a jejich překlad je nepřesný.

Agenti sepisovali své zprávy bezprostředně po ukončení trestného jednání na laptopu. Za jejich autenticitu se zaručil český agent Novák, který na činnost Harryho a Marca dohlížel a posléze jejich hlášení překládal. Správnost překladu později potvrdila i tlumočnice. Soud tedy podle Liškové neměl důvod těmto listinným důkazům nevěřit. Georgij Kirov Georgijev se odvolal rovnou v soudní síni, ostatní odsouzení, stejně jako státní zástupce, si nechali zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám