Hlavní obsah

Šéf investic Plzně půjde k soudu za zneužití pravomoci

Právo, Patrik Biskup

Jeden z nejvýše postavených úředníků plzeňského magistrátu půjde k soudu. Na Pavla Grisníka (47), který šéfuje odboru městských investic, podal státní zástupce obžalobu pro zneužití pravomoci úřední osoby.

Článek

Obvinění se týká Grisníkova předchozího působení na radnici v Aši na Chebsku, kde několik let vedl stavební úřad.

Případ se točí kolem výstavby větrných elektráren v Újezdě u Aše. Soukromý investor nedodržel schválený projekt a místo dvou větrníků postavil jeden s jinými výškovými parametry.

Stavba nakonec prošla a policisté později začali trestně stíhat Grisníka a další tři osoby včetně tajemníka Městského úřadu v Aši Karla Svitáka.

Hrozí mu 5 let

„Jako vedoucí stavebního úřadu konal v rozporu s právním předpisem, který mu něco ukládal,“ uvedl k obvinění Grisníka okresní státní zástupce v Chebu Václav Opl. Konkrétnější však být nechtěl.

Pouze doplnil, že šlo o úmyslné jednání s cílem opatřit někomu neoprávněný prospěch. V případě, že soud rozhodne o vině, hrozí Grisníkovi až pět let vězení a zákaz činnosti.

„V souvislosti s výstavbou větrných elektráren na Ašsku jsme podali obžalobu na čtyři fyzické a dvě právnické osoby. V jejich jednání se prolínají tři trestné činy, a to zneužití pravomoci úřední osoby, návod ke zneužití pravomoci úřední osoby a nepřímé úplatkářství,“ doplnil Opl.

Podle zjištění Práva dal Grisník v Aši výpověď ještě předtím, než mu policisté sdělili obvinění. „Odešel na vlastní žádost z rodinných důvodů,“ řekl starosta města.

Na plzeňský magistrát nastoupil loni v dubnu, když uspěl ve výběrovém řízení mezi desítkou dalších zájemců o tento významný úřednický post.

O stíhání nevěděli

Do funkce Grisníka schválili plzeňští radní jako vítězného uchazeče.

Usnesení o zahájení trestního stíhání dostal do ruky jen den poté, co na nové místo nastoupil.

„O jeho trestním stíhání nemám žádné informace. Pouze informoval zastupitelstvo, že je v souvislosti se svým předchozím zaměstnáním součástí šetření jakési kauzy,“ prohlásil loni v srpnu primátor města Martin Zrzavecký (ČSSD) s tím, že neví nic o tom, že by byl Grisník z čehokoliv obviněn. „Ctíme presumpci neviny,“ dodal.

Jak Právo zjistilo, Grisníka kriminalisté prověřovali i v souvislosti s korupční kauzou kolem kasina v Aši, v níž je už také obžalován starosta Aše Dalibor Blažek (nez.) a dva podnikatelé.

Z trestního spisu vyplývá, že jeden z obviněných byznysmenů má úzké vazby právě na Grisníka, se kterým řešil kolaudaci a předčasné užívání kasina. Grisníkovi policisté odposlouchávali telefon i kvůli podezření, že se nechává uplácet. Nakonec ho ale z korupce neobvinili.

Grisník má nyní pod palcem veškeré investice města. Zadává a realizuje s tím související veřejné zakázky a dohlíží na jejich regulérnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám