Hlavní obsah

Šéf brněnské městské policie dostal podmínku, strážníka dělat nesmí

Právo, pko
Brno

Elegantní uniformu ředitele brněnské městské policie vyměnil její šéf Jaroslav Přikryl za z ostudy kabát. Brněnský Městský soud ho totiž v úterý potrestal podmínkou za to, že neoprávněně zasahoval do databáze strážníků, aby z ní vytáhl data ke své vlastní obhajobě v jiné kauze. Soudce Martin Vrbík na víc Přikrylovi zakázal vykonávat povolání strážníka.

Foto: MP Brno

Jaroslav Přikryl

Článek

Přikryl se na místě odvolal, jeho případem se tak bude muset zabývat odvolací Krajský soud v Brně.

„Žádnou lítost necítím, nic jsem nespáchal, jen jsem bránil svůj právní názor,“ suše konstatoval Přikryl.

Podle jeho advokátky je celá kauza ze strany vyšetřovatelů ukázkou předpojatosti a škodolibosti. „Jako ředitel městské policie je můj klient oprávněn vstupovat do databáze, není žádný hacker,“ argumentovala obhájkyně Běla Sedláčková.

Soudce Vrbík pro šéfa strážníků nakonec žádné pochopení neměl a potrestal ho patnácti měsíci vězení s podmínečným odkladem na tři roky.

Začalo to vyřizováním pokut

Přikryl byl původně stíhán pro to, že nezákonně vyřizoval pro určitou skupinu lidí dopravní přestupky. Právě při shánění důkazů na svou nevinu podle soudu neoprávněně zasáhl do databáze.

„K soudu zaslal listiny obsahující osobní údaje osob, vůči kterým v minulosti Městská policie Brno vykonávala svoji pravomoc při prošetřování přestupků v dopravě. Tyto údaje získal neoprávněnou lustrací informačního systému Městské policie Brno a učinil tak nikoli v rámci zákonem stanovených práv a povinností obecní policie, ale pouze za účelem své obhajoby v jiném trestním řízení, tedy v soukromé věci,“ vysvětlil mluvčí státního zastupitelství Jan Petrásek.

Kauza údajného neoprávněného vyřizování pokut ještě k soudu vůbec nedorazila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám