Hlavní obsah

Sedm dozorců ve Světlé nad Sázavou mělo mučit vězněnou ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupce obžaloval sedm dozorců věznice Světlá nad Sázavou. Podle něj se podíleli na několikahodinovém fyzickém i psychickém mučení odsouzené ženy. Ta měla být loni v lednu několik hodin připoutaná k mříži v nepohodlné poloze.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Věznice ve Světlé nad Sázavou

Článek

Ženu podle obžaloby mučilo pět dozorců za souhlasu jejich nadřízené a dozorčí na uzavřeném oddělení.

„Odsouzenou po jejím nevhodném verbálním chování mělo pět dozorců po souhlasu jejich nadřízené a dozorčí uzavřeného oddělení nejprve neoprávněně a bez právního důvodu omezit na osobní svobodě tak, že ji připoutali služebními pouty k okenní mříži, přičemž ruce měla od sebe a v úrovni hlavy,” popsala mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

Po dvou hodinách dozorci ženu spoutali v polokleku a po půl hodině jí roztáhli ruce do maximální možné šířky a tak ji nechali další hodinu.

Soud osvobodil exšéfa ruzyňské věznice

Krimi

„Po celou dobu měli dozorci úmyslně nechat otevřené okno, kdy na odsouzenou proudil s ohledem na lednové počasí chlad, a měli ji ponižovat,” popsala Nguyenová.

Obžalovaným ze zločinu mučení a jiného nelidského krutého zacházení hrozí až osm let vězení.

Mučení ženy odhalily kontrolní orgány věznice a předaly inspekci. Všech sedm dozorců bylo zproštěno výkonu služby.

Ve věznici ve Světlé nad Sázavou jsou vězněny pouze ženy. Ty, co mají děti do věku tří let, je zde mohou mít ve výkonu trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám