Hlavní obsah

Sbormistr Kulínský si v úterý vyslechne rozsudek

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Bývalý sbormistr pražského pěveckého souboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský uslyší v úterý rozsudek. Před senátem královehradeckého krajského soudu čelí od poloviny července obžalobě z trestných činů pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže.

Článek

Hradecký soud projednává dva skutky, jichž se podle obžaloby Kulínský dopustil při soustředění sboru v Peci pod Sněžkou a v Pasekách nad Jizerou v 90. letech. V Peci údajně pohlavně zneužíval nezletilou členku sboru Karolínu Ch. (1978), a vykonal s ní soulož, ve druhém případě osahával v sauně a na pokoji rovněž nezletilou Renátu U. (1985). Žaloba Kulínského viní celkem ze 49 podobných věcí, většinu ale hradecký soud již dříve postoupil k projednání pražským soudcům.

Slyšení s vyloučením veřejnosti

Při pondělním líčení soud vyslechl poslední svědky, jimiž byla zejména Renáta U. a pražský psychiatr, jemuž se Karolina Ch. svěřila se svými problémy. Jejich slyšení však probíhalo s vyloučením veřejnosti kvůli tomu, že vypovídaly o citlivých osobních záležitostech.

Bývalá sboristka a Renátina blízká přítelkyně Michaela Balcerová v pondělí nepotvrdila, že by se Kulínský k Renátě choval nějak nepatřičně. Uvedla však, že v souboru panovala atmosféra strachu a úzkosti. "Kulínský pro nás byl autoritou, ale báli jsme se ho kvůli jeho chování ke sboristkám. Renáta se ho obávala víc než my ostatní, ale nevím přesně, proč," uvedla.

Strachovala se, že je těhotná

Dlouholetá kamarádka Karolíny Viktorie Pastyříková potvrdila, že se jí Karolína ve svých zhruba 13 letech svěřila s tím, že měla s Kulínským sexuální vztah. "Strachovala se dokonce, že je těhotná, ale naštěstí se to nepotvrdilo," řekla.

Následovaly dvě svědkyně obhajoby. Lékařka Libuše Pospíšilová, která se jako zdravotní dozor pravidelně zúčastňovala soustředění sboru, i bývalá členka Bambini di Praga a později jeho pedagogická a administrativní pracovnice Hana Šmídová shodně uvedly, že Kulínský se nikdy vůči sboristkám ničeho protizákonného nedopouštěl. "Já jsem v souboru prožila nejlepší léta života, a to, co jsem se pak dozvídala z médií, mi otevíralo kudlu v kapse. Jsou to všechno nesmysly," prohlásila Šmídová.

Soudní senát pak zamítl návrhy na předvolání dalších svědků, které chtěl slyšet jak státní zástupce Jan Bohutínský, tak i obhájce Tomáš Sokol. "Soud považuje provedené důkazy za dostatečné k tomu, aby mohl spravedlivě rozhodnout," oznámila předsedkyně senátu Anna Bímová. V úterý dopoledne by měly obě strany přednést závěrečné řeči, krátce na to má následovat vyhlášení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce zmírnil Kulínskému obvinění

Žalobce královéhradeckého státního zastupitelství se rozhodl zmírnit obvinění bývalého šéfa sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Z názoru znalců...

Kulínskému opět hrozí přísnější trest

Sbormistru Bambini di Praga Bohumilu Kulínskému, který je stíhán za pohlavní zneužívání bývalých sboristek, zůstává obviněný z těžké újmy na zdraví. Případ...

Výběr článků

Načítám