Hlavní obsah

Sběratele okradl o obrazy za 39 tisíc

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Na tři a půl roku poslal za loupež a nedovolené ozbrojování ve čtvrtek Krajský soud v Plzni 25letého Jana Röhricha, který před necelým rokem postřelil a oloupil o obrazy Jana P. Holého (69), domažlického badatele a historika. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť se Röhrich namístě odvolal.

Článek

Podle rozsudku loni 22. března v nočních hodinách fyzicky napadl starého muže, několikrát jej uhodil pěstí do obličeje a vyhrožoval mu pistolí. Následně, když mezi oběma došlo k přetahování o zbraň, se pistole rozlomila a náhodný výstřel zasáhl Holého do čela. Z domku pak obžalovaný odcizil 15 obrazů v celkové hodnotě zhruba 39 tisíc korun.

"Bylo prokázáno, že se obžalovaný dopustil obou trestných činů, a to i přes velmi složitou důkazní situaci s ohledem na to, že jediným svědkem byl sám poškozený, kterého znalci označili za člověka s vážnou duševní poruchou. Jeho výpověď proto bylo třeba brát s velkou rezervou," uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

Obžalovaný v průběhu jednání opakovaně měnil výpověď. Nejprve uváděl, že jít do domku k Holému ho donutil další svědek, který potřeboval peníze na opravu auta. Před samotným soudem to odvolal. "Šel jsem Holého požádat o půjčku a on mi ji dobrovolně poskytl formou obrazů. Pak jsme se ale začali hádat a nakonec mě Holý začal napadat, já se jen bránil," tvrdil žalovaný.

"Soud se ale domnívá, že obhajoba obžalovaného je účelová, neboť jeho jednání po události nasvědčuje, že se nejednalo o dobrovolné vydání obrazů. Obrazy byly nalezeny dobře uschovány v lokálu, který Röhrich provozoval. Nelogický je i fakt, že si přinesl zbraň i s náboji a pak z ní střílel do stropu," řekl v odůvodnění Bouček.

Obžalovaný, i když v jeho prospěch soud nic neshledal, měl štěstí v tom, že znalci Holého zranění označili pouze za lehké. Proto také soud rozhodoval v nižší trestní sazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám