Hlavní obsah

Šance na vydání Pitra do ČR je 1:1, řízení může trvat až rok

– Bern • Aktualizováno

Řízení o vydání podnikatele Tomáše Pitra ze Švýcarska do České republiky by mohlo trvat až rok. Pitr s vydáním nesouhlasí a odmítl ho. Uvedl to mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila existuje 50procentní šance, že se Pitr před český soud dostane.

Článek

Česká republika má asi 50procentní šanci, že jí Švýcarsko Pitra vydá, řekl ve čtvrtek Pospíšil. Podle něj se jednání protáhne a bude trvat několik měsíců.

Jak dlouho by případné vydání do ČR mohlo trvat, bude podle Galliho záležet "na postižené osobě". Zadržený totiž může podat proti svému zajištění ve vydávací vazbě stížnost, může se pak obrátit i na soud.

"Pokud člověk odporuje a využije všechny právní prostředky, může to trvat až rok," upřesnil mluvčí. Dodal ale, že zadržený se stále může rozhodnout pro okamžité vydání. "Jsou případy, kdy mají lidé už útěku dost a řeknou si, že se raději vydají. Je to ale jen hypotetická možnost," řekl Galli.

Pitr je nyní v "provizorní vydávací vazbě". Místo jeho pobytu nechtěl Galli "z bezpečnostních důvodů" sdělit. Neuvedl ani podrobnosti o jeho zadržení či o tom, pod jakým jménem Pitr ve Švýcarsku pobýval.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg od případné Pitrovy výpovědi moc nečeká. „Myslím si, že překvapení budou menší, než si myslíme, ale dá-li pánbůh, tak začne zpívat,“ řekl Právu.

ČR požádá o delší lhůtu na podání žádosti o vydání

Švýcarská strana už vyzvala české úřady, aby podaly oficiální žádost o Pitrovo vydání. České ministerstvo spravedlnosti na to má 18 dní. Podle Galliho je možné tuto lhůtu prodloužit u složitých případů na 40 dní. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že Česko o prodloužení požádá. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti pak podklady prozkoumá.

"Je obtížné v tomto konkrétním případě mluvit obecně. Je nutné přezkoumat, zda čin byl trestný i ve Švýcarsku," řekl Galli.

Švýcarská policie Pitra zadržela v pondělí v lyžařském středisku ve sv. Mořici po spolupráci s českými kolegy. Ti se na Pitrovu stopu dostali v souvislosti s prověřováním případu praní špinavých peněz. [celá zpráva]

"V rámci tohoto prověřování získali detektivové závažné informace o kontaktech a pravděpodobném výskytu hledané osoby, na kterou byl soudy v České republice vydán evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz," uvedl ve středu šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Pitr může být v domácím vězení jako Polanski

I když zadržení bývají ve Švýcarsku do svého vydání ve vazbě, Pitr by do rozhodnutí nutně za zdmi věznice zůstat nemusel.

Ve švýcarském horském středisku před časem na podobný verdikt čekal slavný režisér Roman Polanski. Jednalo se o jeho případné vydání k soudu do USA. "Polanski byl první a jediný případ. Nebyl ale na svobodě. Byl v domácím vězení. Musel nosit náramek a musel odevzdat své doklady," upozornil mluvčí.

Polanski přitom v domácím vězení strávil sedm měsíců poté, co byl nejprve dva měsíce ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr odmítl účast na podvodech s alkoholem

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, odsouzený na pět let do vězení za daňové úniky, odmítl jakoukoliv účast na rozsáhlých machinacích na černém trhu s alkoholem,...

Výběr článků

Načítám