Hlavní obsah

Podnikatele Pitra dopadli policisté ve Švýcarsku

Novinky, fia, jas
Praha
Aktualizováno

Švýcarská policie v pondělí zadržela českého podnikatele Tomáše Pitra. Oznámil to ve středu šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že ČR požádá Švýcary o Pitrovo vydání.

Článek

Pražský vrchní soud Pitrovi uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Od června 2007 je na útěku.

Policie uvedla, že se na Pitrovu stopu dostala v souvislosti s prověřováním případu praní špinavých peněz. "V rámci tohoto prověřování získali detektivové závažné informace o kontaktech a pravděpodobném výskytu hledané osoby, na kterou byl soudy v České republice vydán evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz," uvedl Šlachta v tiskovém prohlášení.

Policie začala spolupracovat se švýcarskými kolegy a podařilo se jí zjistit, že se hledaný prokazuje falešnými doklady. Přesto se mu podařilo zmizet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pitrova vila v Jesenici

"Detektivové ÚOOZ trpělivě shromáždili další potřebné informace, vytěžili z nich maximum, a zahraničním kolegům znovu předali poznatky takříkajíc 'na zlatém podnosu',“ konstatoval Šlachta. Na základě toho byl Pitr v pondělí zatčen.

Vzhledem k tomu, že u sebe neměl žádné doklady, bylo potřeba nejprve potvrdit jeho totožnost. To se definitivně podařilo ve středu odpoledne.

Ministerstvo se pokusí dostat Pitra do ČR

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve vysílání ČT uvedl, že jeho resort vytvořil speciální tým, který připraví žádost o Pitrovo vydání. To by mohlo proběhnout na základě Evropské úmluvy o vydávání, neboť ČR nemá se Švýcarskem podepsanou separátní dohodu.

Pospíšil dále uvedl, že ministerstvo nechá přeložit veškeré rozsudky, které se týkají Pitrových kauz. Zároveň chce prodloužit 18denní lhůtu, která se pro vydávání uplatňuje. Materiály následně předloží švýcarským resortním kolegům.

Pospíšil zároveň upozornil, že vydání rozhodně nebude automatickou záležitostí.

Kauza Tomáše Pitra
Pražský vrchní soud Pitrovi uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Podnikatel stále tvrdí, že se podvod nestal.NS dal následně Pitrovi a s ním odsouzenému Miroslavu Provodovi novou šanci na obnovu řízení. Návrhem na obnovu se musí znovu zabývat Městský soud v Praze.Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Státu měli způsobit škodu asi 51 miliónů korun. Nyní obžalovaní dostanou příležitost uplatnit nové důkazy. Provod si část trestu odpykal a letos byl propuštěn na svobodu.
Zdroj: ČTK

Tomáš Pitr

Narodil se  25. února 1971. Nedokončil strojní průmyslovku.

PODNIKÁNÍ

Podnikat začal jako dvacetiletý, na začátku 90. let zbohatnul díky obchodům s rumem, poté měl velkoobchod s potravinami.

V polovině 90. let koupil část někdejšího podniku Balírny, z nějž se vyvinula pozdější Marila. V minulosti byly v Pitrově skupině i konzervárny Seliko. Jeho skupina zřejmě kontroluje i další firmy, Pitr se však nikdy k jejich vlastnictví nehlásil oficiálně.

V polovině 90. let koupil část někdejšího podniku Balírny, z nějž se vyvinula pozdější Marila. V minulosti byly v Pitrově skupině i konzervárny Seliko. Jeho skupina zřejmě kontroluje i další firmy, Pitr se však nikdy k jejich vlastnictví nehlásil oficiálně.

V roce 2000 Pitr se společníky po pádu IPB ovládl společnost Setuza. Firmu poté ovládla společnost Český olej, jež v roce 2005 získala od státu i rozhodující zbytek akcií. Skupina podnikatelů kolem Pitra Setuzu kontrolovala do září 2006.

SOUDY

V červnu 2006 byl Pitr pravomocně odsouzen za daňové delikty z roku 1994 k pětiletému trestu vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se skrýval v zahraničí. Ústavní soud před časem definitivně odmítl obnovení jeho procesu. Pitr také již deset let čelí stíhání v souvislosti s firmou Setuza.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr odmítl účast na podvodech s alkoholem

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, odsouzený na pět let do vězení za daňové úniky, odmítl jakoukoliv účast na rozsáhlých machinacích na černém trhu s alkoholem,...

Výběr článků

Načítám