Hlavní obsah

Saddámův syn žádá v podvodných mailech o pomoc

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie varuje před obdobou nigerijských dopisů. Podvodníci se v nich vydávají za syna bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Udaje, který potřebuje rychle převést velké množství peněz na cizí účet. Slibuje vysokou odměnu.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

"Využívají aktuálních událostí ve světě a kromě již známých smyšlených identit, kdy se vydávali za potomka významné osobnosti z jižní Afriky, bankovního úředníka, právníka bývalé manželky jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, případně manželku bývalého velitele iráckých vzdušných sil, se nyní objevil i dopis, kde se pisatel vydává za Husajnova syna Udaje," sdělila mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Podle ní se objevila ještě jedna nová verze, která mámí peníze z lidí. "Snaží se adresáta nalákat na bankovní účet, kde je deponováno ohromné množství peněz po člověku, který zemřel při útoku na WTC 11. září 2001," upřesnila Kosinová.

Scénář je vždy stejný

Neznámí podvodníci postupují tak, že na různé e-mailové adresy rozesílají nabídky vysokých výdělků ve formě provize za zprostředkování převodu velkého množství peněz, většinou amerických dolarů. Scénář je vždy stejný. Pokud jim adresát odpoví, musí jim zaslat osobní údaje a číslo bankovního účtu, kam mají být ve skutečnosti smyšlené finance převedeny.

Podstatou podvodu pak je, že si pachatelé vymýšlejí sérii "nečekaných výloh", žádají po oběti menší částky, a tak ji postupně ožebračují. Poškozený s vidinou ohromné provize raději vyplácí, než aby riskoval, že o ni kvůli "drobným" výdajům přijde.

"Dopisy shromažďuje Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, který je vyhodnocuje. Jedinou účinnou obranou je na podobné nabídky neodpovídat a většina občanů, kteří policii dopisy zasílají, se tímto pravidlem řídí," dodala Kosinová.

Reklama

Související články

Policie varuje před nigerijskými dopisy

Policejní prezídium shodou okolností den před středeční střelbou na nigerijském velvyslanectví v Praze 6 varovalo před elektronickými i klasickými dopisy...

Výběr článků

Načítám